Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царската Баня в Банкя заблестя в автентичния си вид

4
Снимка: БГНЕС

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя съвсем скоро може вече да приема посетители. Тя има над 100-годишна история, като строежът ѝ започва през 1907 г., под ръковдството на известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). За четири години архитектурният шедьовър е изцяло завършен и банята започва да приема първите посетители.

След десетилетия на забрава, възстановяването на сградата започна през 2018 г., а централното фоайе и помещението с автентичния басейн са вече с изцяло реставрирана облицовка и купол.За възстановяването им са използвани стари снимки на помещенията, български производител на фаянс е успял да направи същия цвят плочки. Обновената лечебна минерална баня разполага с модерен Спа център и Виенски салон за кафе.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42
Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото..

публикувано на 13.02.24 в 09:55

Връзката между планината и хората - в ретроспективна изложба

Имената на първите туристи, "покорили" Витоша, тяхната екипировка и маршрути на изкачване – с тези и много други любопитни експонати привлича вниманието на столичани изложбата "Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес". Тя е подредена в..

публикувано на 11.02.24 в 08:10