Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Песничка за азбуката“ навършва 5 години

| обновено на 24.05.20 в 08:23
Снимка: личен архив

В навечерието на най-светлия български празник 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост,
ви предлагаме да чуем заедно една малка, но много специална „Песничка за азбуката“.

Тя е част от проекта за изучаване на българската азбука на училище Млади български гласове в Ню Йорк (Young Bulgarian voices NY).

Автор на музиката и текста е Влада Томова, а идеята за проекта е на Меглена Запрева. Изпълнението е на деца от училището в американския мегаполис, което през годините успява да прескочи границите на българската общност и да привлече към своя културен живот хора с различни националности, но обединени от любовта и интереса към българската музика, език и традиции.

На 24 май „Песничка за азбуката“ навършва 5 години!


„Каним всяко българче да запише видео с рисунка на любимата си буква, пеейки „Песничка за азбуката“ заедно с оригинала. Mоже да се нагизди с любим костюм, рокля, очила, шапка с перо ... и въобще настроението да е усмихнато и шарено! Приветстваме включването и на други малки и големи членове на семейството." Това ни изпрати авторката на музиката и текста Влада Томова и ние с радост се включваме в популяризирането на нейната идея.

Песничката можете да намерите тук.

Видеата си може да изпратите на имейл azisurcetomismeedno@gmail.com или чрез платформата Tiktok с хаштаг #bulgarianalphabetsong до 26 май.

Изпратените записи ще станат част от новия клип на „Песничка за азбуката“, който ще бъде издаден на 1-ви юни Деня на детето. Ще го видите на Фейсбук страницата на Песничката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15