Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Стойо Крушкин − един от първите български гвардейски музиканти

31 май е Ден на военните духови оркестри

Снимка: БТА

Стойо Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в близкото до столицата село Бистрица. В ранна възраст е даден в София като „чуваниче“. По това време се запалва по военните оркестри, които дефилират по улиците на града. Често тръгва след тях, имитира ги, марширува. Така поема по музикантския път, който го отвежда в далечна Америка. Там основава и ръководи първия български оркестър. Репертоарът в началото включва усвоени от Стойо Крушкин в практиката му на гвардейски музикант български маршове, китки от народни песни и пр.

По повод Деня на военните духови оркестри − 31 май, Радио България припомня историята на българския гвардейски музикант в Америка. Публикацията за Стойо Крушкин и Bulgarian Balkan Band вижте ТУК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05