Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Стойо Крушкин − един от първите български гвардейски музиканти

31 май е Ден на военните духови оркестри

Снимка: БТА

Стойо Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в близкото до столицата село Бистрица. В ранна възраст е даден в София като „чуваниче“. По това време се запалва по военните оркестри, които дефилират по улиците на града. Често тръгва след тях, имитира ги, марширува. Така поема по музикантския път, който го отвежда в далечна Америка. Там основава и ръководи първия български оркестър. Репертоарът в началото включва усвоени от Стойо Крушкин в практиката му на гвардейски музикант български маршове, китки от народни песни и пр.

По повод Деня на военните духови оркестри − 31 май, Радио България припомня историята на българския гвардейски музикант в Америка. Публикацията за Стойо Крушкин и Bulgarian Balkan Band вижте ТУК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Национален етнографски музей

Изложба припомня битието от задължителната военна служба

"Когато момчето става мъж…" Така е озаглавена изложбата, в която Националният етнографски музей припомня битието в казармата през "онези 45 години". В продължение на два месеца, от 20 юни до 20 август, експозицията може да бъде разгледана в..

публикувано на 18.06.23 в 11:15

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05
Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15