Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е претендент за награда от "Натура 2000"

4
Снимка: natura2000award-application.eu

България е сред 27-те финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури от ЕС и Обединеното кралство в наградите за забележителни достижения в управлението и опазването по "Натура 2000" - европейската мрежата от защитени природни обекти. 

България се състезава с инициативата си за опазване на старите гори и е финалист за наградата в категория "Съгласуване на интереси и възприятия". С кампанията страната ни дава пример за обединяване на усилията на държавния и неправителствения сектор за опазване на природата. 

България е обявила 109 хиляди хектара от горските си територии като "гори във фаза на старост" и към тях прилага специален режим на работа и стопанисване. Площта на обявената територия е два пъти по-голяма от общата площ на резерватите в страната ни. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 2016 г. тези гори се ползват със специален статут, а целта е да се опазят и поддържат отделните елементи на екосистемите. 

Страната ни е впечатлила журито с еднопосочните усилия на лесовъди, природозащитници и държавни институции

България е една от първите държави, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантира поддържането на  защитените зони по Натура 2000.

Всички европейски граждани могат да гласуват за своя финалист и да бъдат своеобразно жури на наградата на европейските граждани. 

Гласувайте ТУК

Снимки: natura2000award-application.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40
Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28

Сини хартиени бюлетини за Европарламент, а зелени - за Народно събрание

Бюлетините за изборите "2 в 1" ще бъдат различни, за да не става объркване по време на гласуването, обявиха от ЦИК. Хартиените бюлетини ще бъдат в различни цветове - лентата на гърба, както и имената и номерата на партиите и коалициите,..

публикувано на 14.05.24 в 17:25