Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е претендент за награда от "Натура 2000"

4
Снимка: natura2000award-application.eu

България е сред 27-те финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури от ЕС и Обединеното кралство в наградите за забележителни достижения в управлението и опазването по "Натура 2000" - европейската мрежата от защитени природни обекти. 

България се състезава с инициативата си за опазване на старите гори и е финалист за наградата в категория "Съгласуване на интереси и възприятия". С кампанията страната ни дава пример за обединяване на усилията на държавния и неправителствения сектор за опазване на природата. 

България е обявила 109 хиляди хектара от горските си територии като "гори във фаза на старост" и към тях прилага специален режим на работа и стопанисване. Площта на обявената територия е два пъти по-голяма от общата площ на резерватите в страната ни. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 2016 г. тези гори се ползват със специален статут, а целта е да се опазят и поддържат отделните елементи на екосистемите. 

Страната ни е впечатлила журито с еднопосочните усилия на лесовъди, природозащитници и държавни институции

България е една от първите държави, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантира поддържането на  защитените зони по Натура 2000.

Всички европейски граждани могат да гласуват за своя финалист и да бъдат своеобразно жури на наградата на европейските граждани. 

Гласувайте ТУК

Снимки: natura2000award-application.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Служебният кабинет отмени решението си за строеж на частна детска болница

Министерският съвет снощи отмени решението си за създаване на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ в София, съобщи правителствената пресслужба. По-рано през деня служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено решението, предизвикало..

публикувано на 02.05.24 в 11:55
Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30