Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки и инициативи в подкрепа на българския туризъм

Снимка: Емил Йовев

Едва 15,5% от хотелиерите в България смятат, че ще покрият стопроцентово разходите си през месец юни, заради кризата с Covid-19. Това показват резултатите от анкетно проучване на Националния статистически институт сред управители на места за настаняване. 

57.5% от хотелиерите смятат да предложат на клиентите си алтернативен период за използване на направените резервации, 65.6% - смятат да намалят цената на пакет услуги, а 49.4% - на нощувката. В същото време, 48.8% от мениджърите прогнозират, че през юни ще могат да обслужат "до 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 35.3% - няма да могат да се справят сами, а 15.5% от анкетираните посочват, че ще успеят "до 100%".


Междувременно, правителството реши да подпомогне работещи в транспорта и туризма, като одобри условията и реда за изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус предприятия.

Така, работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", с приходи, намалели с минимум 20%, ще могат да получат компенсации в размер на 290 лв. (около 148 евро) месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите. 

Очаква се такава подкрепа да получат около 22 000 работещи, засегнати от пандемията. Средствата ще се осигурят по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 

Компенсациите ще се изплащат от 1 юли 2020 г., за период от максимум шест месеца. Кандидатите обаче не трябва да имат данъчни задължения и да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация. Още за условията и критериите за кандидатстване за компенсация, прочетете ТУК.  


Заявленията за изплащане на държавните компенсации ще се подават в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на работа на работниците и служителите, а средствата ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар, съгласно Договора за функциониране на Европейския съюз.

Популярни личности от спорта и шоубизнеса също се обявиха в подкрепа на българския туризъм.  

Европейската шампионка по сноуборд Александра Жекова, боксьорът Тервел Пулев, актьорът Башар Рахал, актрисата Яна Маринова и редица други публични личности решиха да подкрепят инициативата „Почивка в България”.

Тервел ПулевЦелта ѝ е да подпомогне летния туристически сезон, като бъдат подкрепени българските хотелиери и стопаните на къщи за гости, претърпели сериозни загуби заради кризата с Covid-19. Организаторите на акцията вярват, че по този начин могат да бъдат запазени част от работните места в бранша, а от друга - парите, които българите дадат за почивка, ще могат да останат в България и да се „завъртят“ в българската икономика, подкрепяйки и други съпътстващи туризма браншове.

“Аз подкрепям инициативата “Почивка в България” и се гордея с това. Нека не оставяме българския туризъм в криза! Затова стягам куфарите към Несебър и ще се радвам на Черното ни море” - написа в своя Instagram профил актрисата Яна Маринова, мотивирайки решението си да се включи в кампанията.

Александра Жекова

“Нямам търпение да се докосна до историята на Панагюрище и региона, да видя Панагюрското съкровище, знамето, което Райна Княгиня е избродирала за Априлското въстание и да опитам още куп неща, за които само съм чела” - споделя известната сноубордистка Саня Жекова в своя профил в социалната мрежа.

Снимки: Емил Йовев и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15