Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралният сезон продължава и през юли

Снимка: БГНЕС

Театралният сезон тази година ще продължи и през юли. Артистите в България отново са на сцена, макар и пред по-малко публика в салоните, спазвайки изискването за дистанция в условията на Covid-19. Зрителите имаха възможност да презаверят билетите си за отменени представления по време на извънредното положение през март и април. Алтернативни пространства за театрални представления също не липсват.

Народният театър „Иван Вазов“ постави началото с изграждането на открита сцена зад театъра, а представленията се радват на изключителен интерес.

Видинският драматичен театър пък избра да пътува до своите зрители и през лятото ще изнася безплатни постановки за жителите на селата в региона. Инициативата е на читалищата в северозападната българска община. Първите представления  бяха в селата Иново и Слана бара.
Предстоят представления на 4 юли в с. Капитановци, на 10 и 11 юли - в Кутово и Сланотрън, и на 17 и 18 юли - в Покрайна.

Трупата на Младежкия театър „Николай Бинев” също предлага ново място за срещите си с публиката. Две от най-успешните представления за деца и възрастни на този столичен театър – „Пинокио” и „Разделям двойки по домовете”, ще бъдат представени в новосъздадената Платформа А6. Летните театрални представления ще се състоят в новото пространство за културни събития, разположено в парка зад НДК, при строго спазване на противоепидемичните мерки. За сигурността и спокойствието на зрителите е осигурена дори специална допълнителна дезинфекция с озонова технология на входа. Историята за Пинокио е позната и любима на всички деца. Дървената кукла, изработена от майстор Джепето ще се превърне в истинско момченце пред очите на малките зрители на 12 и 19 юли.

Постановката за възрастни „Разделям двойки по домовете” е с участието на забележителните актьори Михаил Билалов, Искра Донова и Николай Луканов. С лек хумор, доза мистерия и преплитане на различни чувства, те обещават забавен поглед над ежедневните ситуации. Двама влюбени ще се срещнат отново след 7 години, но по изключително необичаен начин. Как ще се осъществи и развие тяхната любопитна среща, ще научи публиката на двете представления - на 7 и 14 юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20