Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несебър „разказва“ спомени от времето на траките

Снимка: БГНЕС

Скалисто парче земя, сякаш захвърлено в морето. Но, за да не навява пустота, е съединено със сушата чрез тесен провлак. Убежище и сигурност – това най-вероятно са видели траките, основавайки преди повече от три хилядолетия своя град Месамбрия. Така го именували те.

Несебър, както го наричаме в наши дни, помни не един завоевател, който със стъпването си в града е променял името му и е оставял културни следи. Затова и днес, разглеждайки артефактите, можем да прочетем богато историческо повествование, сътворено и записано по неговите земи.

Месамбрия на гърците обгражда града с масивна крепостна стена, оформя жилищни квартали, строи храмове, гимназион, театър. Месемврия на римляните създава водоснабдителна система, градски терми, издига базилики и една от тях наименува “Св. София”, по подобие на константинополската. Несебър на българите, включен за първи път в границите на държавата ни през 812 г., построява и изографисва храмовете “Св. Стефан” и “Св. Йоан Кръстител”, които се превръщат в прототип на църквите шедьоври от XIII и XIV век.

Повече за древното селище, наричано от наши и чужди изследователи “българската Равена”, заради многото и добре запазени църкви, можете да научите от публикацията на Венета Николова “Несебър – старинният град насред морето”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10