Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несебър „разказва“ спомени от времето на траките

Снимка: БГНЕС

Скалисто парче земя, сякаш захвърлено в морето. Но, за да не навява пустота, е съединено със сушата чрез тесен провлак. Убежище и сигурност – това най-вероятно са видели траките, основавайки преди повече от три хилядолетия своя град Месамбрия. Така го именували те.

Несебър, както го наричаме в наши дни, помни не един завоевател, който със стъпването си в града е променял името му и е оставял културни следи. Затова и днес, разглеждайки артефактите, можем да прочетем богато историческо повествование, сътворено и записано по неговите земи.

Месамбрия на гърците обгражда града с масивна крепостна стена, оформя жилищни квартали, строи храмове, гимназион, театър. Месемврия на римляните създава водоснабдителна система, градски терми, издига базилики и една от тях наименува “Св. София”, по подобие на константинополската. Несебър на българите, включен за първи път в границите на държавата ни през 812 г., построява и изографисва храмовете “Св. Стефан” и “Св. Йоан Кръстител”, които се превръщат в прототип на църквите шедьоври от XIII и XIV век.

Повече за древното селище, наричано от наши и чужди изследователи “българската Равена”, заради многото и добре запазени църкви, можете да научите от публикацията на Венета Николова “Несебър – старинният град насред морето”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Национален етнографски музей

Изложба припомня битието от задължителната военна служба

"Когато момчето става мъж…" Така е озаглавена изложбата, в която Националният етнографски музей припомня битието в казармата през "онези 45 години". В продължение на два месеца, от 20 юни до 20 август, експозицията може да бъде разгледана в..

публикувано на 18.06.23 в 11:15

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05
Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15