Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единен европейски протокол за мерките срещу Covid-19 поиска Бойко Борисов

| обновено на 18.07.20 в 23:18
Бойко Борисов на Съвета на ЕС в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден в Брюксел лидерите на държавите от ЕС не могат да постигнат компромис за плана за възстановяване от пандемията от Covid19 и за многогодишния бюджет на блока. Българският премиер Бойко Борисов също е в Брюксел.

За гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи обаче, съобщава вестник "Файненшъл таймс", цитирайки свои дипломатически източници. Подробностите вижте ТУК.  

В изявление преди днешните дискусии, Борисов беше категоричен, че кризата не е преминала. Той отново изказа позицията си за единна европейска стратегия по отношение на здравните и икономическите мерки за преодоляване на кризата от Covid-19. Според Борисов, с безвъзмездните евросредства трябва да се подкрепят социално слабите, хората без работа и програмите като 60/40. 

"Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство - коментира министър-председателят, цитиран от БНТ. - Затова съм настоял за две неща - максимум добре да подкрепим медицинските работници, медицинските центрове, медицинската страна на пандемията. Да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави, в смисъл дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за Европейския съюз".  

Още за срещата на евролидерите в Брюксел - ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45