Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единен европейски протокол за мерките срещу Covid-19 поиска Бойко Борисов

| обновено на 18.07.20 в 23:18
Бойко Борисов на Съвета на ЕС в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден в Брюксел лидерите на държавите от ЕС не могат да постигнат компромис за плана за възстановяване от пандемията от Covid19 и за многогодишния бюджет на блока. Българският премиер Бойко Борисов също е в Брюксел.

За гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи обаче, съобщава вестник "Файненшъл таймс", цитирайки свои дипломатически източници. Подробностите вижте ТУК.  

В изявление преди днешните дискусии, Борисов беше категоричен, че кризата не е преминала. Той отново изказа позицията си за единна европейска стратегия по отношение на здравните и икономическите мерки за преодоляване на кризата от Covid-19. Според Борисов, с безвъзмездните евросредства трябва да се подкрепят социално слабите, хората без работа и програмите като 60/40. 

"Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство - коментира министър-председателят, цитиран от БНТ. - Затова съм настоял за две неща - максимум добре да подкрепим медицинските работници, медицинските центрове, медицинската страна на пандемията. Да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави, в смисъл дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за Европейския съюз".  

Още за срещата на евролидерите в Брюксел - ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48