Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За върховенство на закона в България настояват сънародниците ни по света

Протестите продължават, въпреки рокадите в правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди Българи в чужбина се солидаризират с протестните искания в България. Свидетелство за това са и нестихващите мирни демонстрации, които организират по места, израз на несъгласие със случващото се на политическата сцена в България.

„Цената, която плащаме ежедневно, не може да се сравни с евентуални последствия от дестабилизиране на държавата при предсрочни избори“ – смята живеещата в Нова Зеландия българка Ива Борисова.

„Дойдох тук с ясното съзнание, че ще се върна в България независимо от положението, в което се намира. Затова днес съм обнадеждена, че пробуждането на младите хора и протестните действия срещу злодеянията и престъпленията, извършвани на национално ниво е знак, че е дошъл моментът да променим нещо, без да се делим на партиен или друг принцип и да гледаме в миналото”, обясни Ива в интервю за БНР- „Хоризонт”.

Обучението в Германия е привлякло Диляна Величкова, която след това се е установила там. Днес тя е сред организаторите на протестите на българите в Берлин.

Все още не сме се отказали да се приберем, просто чакаме по-добро време и условия, за да можем да гледаме детето си спокойно в България” – сподели пред Радио България Диляна.

Ако погледнем гражданското недоволство през призмата на демографията, ще видим, че ежедневно по улиците демонстрират млади българи, част от които се завърнаха у нас заради пандемията от Covid-19. По тази причина се чуват гласове, че протестиращите са непредставителна извадка, която няма ясна преценка за свършеното и не са компетентни да изразяват мнение, кой трябва да управлява и какви да са приоритетите на законно избраната в момента власт. Според Ангел Ангелов – организатор на протеста, проведен на 16 юли в Барселона, това е много погрешна теза:

„Всички ни боли, когато наблюдаваме несправедливостите, които се случват в България. Но разликата с протестите през февруари 2013 година, чийто мотив беше материален, свързан с високите сметки за електричество, този днес е свързан с нещо далеч по-абстрактно – усещането за върховенство на закона. Когато това е прието като кауза от голяма част от българското общество, аз съм сигурен, че тези протести рано или късно ще се увенчаят с успех.”

Заради наложените ограничения на публичните събирания в Барселона обаче, нов протест на сънародниците ни там не е възможен, каза Ангелов пред БНР-„Хоризонт” и увери, че ако забраните отпаднат, ще се съберат отново.

За втори път ще се съберат днес /24 юли/, на фонтаните на Пикадили Гардънс, българите в Манчестър, Англия. С акцията си те настояват за нормален живот в България. „Искаме нашите баби и дядовци да имат достойни старини и адекватни пенсии. Искаме заплати, които да отговарят на цените на стоките и услугите. Искаме промяна на здравната, съдебната, образователната и социалната системи. Искаме едно светло бъдеще и истинска европейска България”, четем в апелите им във фейсбук.

Своето недоволство изразяват и българи в една от столиците на Европейския съюз – Брюксел. Казват, че не могат да си позволят да стоят безучастни пред случващото се в България. Един от съорганизаторите на протеста там - Йоана Василева, е категорична, че сънародниците ни няма да се откажат от своите искания – промяна, която ще позволи демокрацията да се разгърне в истинския ѝ потенциал, с помощта на отговорни хора, които да работят за това България да бъде правова държава. Според Йоана целта е постижима с предсрочни избори, но не и с подмяна на един или друг министър или министър председател. Днес /24 юли/ е следващият им протест в Европейският квартал в близост до евроинституциите.

„Нашите протести в сърцето на Европа, носят едно много силно послание, не само до властимащите, към които са насочени, но и до всички европейски лидери и институции“- посочи тя пред БНР- „Хоризонт” и допълни:

„Призоваваме всички тях да потърсят отговорност от управниците ни, за липсата на върховенство на закона, което е една от основните ценности на ЕС. Също така за зависимата и неефективна национална правосъдна система и за корупционните практики при разходването на европейските средства.”

Снимки: EПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05