Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското море вдъхновява европейски артисти за Евровизия 2021

Снимка: Black Sea Eurovision Songwriting Camp

България е единствената държава в Европа, която тази година събра музиканти от континента и създава творческа атмосфера, за да могат те в приятелска среда и посредством работа в екип да създадат песни за предстоящото догодина издание на „Евровизия” в Ротердам.

Южното ни Черноморие посрещна около 30 артисти от Швеция, Германия, Австрия, Монако, Великобритания и България, които участват в музикален лагер. Изпълнителният директор на песенния конкурс Систе Бакер също изрази своята подкрепа за събитието в социалните мрежи.

Васил Иванов – ръководител на комуникациониия екип на „Евровизия” за България, обясни как преминава лагерът:

„Всеки ден артистите работят с различни автори на музика, текст и продуценти за създаването на нови песни за конкурса, и не само. Доста от музикантите готвят албуми, включително и българският представител Виктория. Процесът е интензивен. Работи се от рано сутрин до късно вечер.”

Поради пандемията конкурсът бе отложен - за първи път в 64-годишната му история. Това е и причината да се въведе правилото всички участници да представят нови песни, записани след 1 септември тази година, поради изтичане на актуалността на композициите, с които са кандидатствали за тазгодишното издание. А прогнозите показваха възможности за голям успех за песента на Виктория „Tears Getting Sober”:

Виктория е домакин на музикалния лагер, който беше организиран около нея – казва един от основните организатори Геновева Христова от „Лигна Студио”. - Тя израсна като изпълнител от ноември досега, след като беше обявена за български представител и върнахме България в „Евровизия”, което е много важно за нашата страна. Защото това е един от малкото конкурси, в които България наистина е сред най-добрите и резултатите от последните пет години са доказателство за това. Длъжни сме да осигуряваме сцена и платформа за изява на нашите млади таланти, каквато е и Виктория. Тя е много активна на лагера, участва във всяка песен и колегите се вслушват в това, което казва. Тя е вече деен творец и налага своя почерк в музикалните произведения”.

Музикалният лагер ще продължи до 26 август и се очаква на него да се напише поне част от песента, която да представи България на конкурса:

Възможно е тук, в Бургас и Приморско, да се напишат и песните за конкурса на други държави, но към момента няма да издавам на кои. В една от сесиите на Виктория със Сизър Сампсън от Австрия, който завърши трети на „Евровизия” през 2018-а, той й даваше съвети как се влиза в тройката. Заедно с един от изявените музикални продуценти в Швеция, който е от български произход, отворихме прозорците, слушахме и записвахме морските вълни... Несъмнено творците се вдъхновяват от морската атмосфера. Голяма част от колегите, които не успяха да дойдат, вече ни завиждат и коментират в социалните мрежи, че съжаляват, че не са при нас”, шеговито отбелязва Геновева Христова.

Подобен музикален лагер е имало и през 2017-а в Стокхолм. Неговият лайтмотив е бил да промотира жените-автори на песни.

Каква кауза, освен музикалната, има българският екип?

„България и българското Черноморие, тъй като искаме да покажем два красиви града, каквито са Бургас и Приморско. Но и участието в „Евровизия” е кауза само по себе си,– казва Васил Иванов и допълва: – Искаме да демонстрираме, че България може да бъде креативно място, където да идват големи имена от музикалния бизнес и да прокараме път за подобни събития.”

Екипът на „Евровизия”- България също така не изключва организирането на още музикални лагери у нас до края на годината.

Провеждането на подобно събитие по време на пандемия някои определят като „лудост”, споделя Геновева Христова, но за нея „лудите движат прогреса в света”, а „музиката обединява хората и е спасение в тези трудни времена”:

„Организаторите се оказахме най-смелите и обичащите предизвикателствата хора, защото вярваме, че трябва да се действа смело и сме убедени, че винаги има кауза, която да обединява“, заяви Геновева Христова пред Радио България.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Black Sea Eurovision Songwriting Camp


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15