Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателството радиороман

Снимка: Facebook /Нестинарски танц

Създаването на книгата „Нестинарски танц“ започва като риалити радиороман. Първоначално по Радио София, а впоследствие и в ефира на програма "Христо Ботев" на Националното радио авторите разказват по една глава от съчинението. Заради това романът е риалити. Другата му особеност – създаден е не от един, а от 12 писатели, при това – предимно млади.

„През цялото време работехме без предварителен план как да се развие сюжетът и всеки автор преценяваше сам как да развие историята в своята глава, така че „Нестинарски танц“ всъщност е плод и на една импровизация" – обяснява авторката на идеята за романа Таня Мир.

Внимание привлича и сюжетът на романа, който е свързан с една от най-интересните и самобитни български традиции – нестинарството.


„Нестинарски танц“ разказва за две девойки, които, танцувайки върху жаравата, разменят местата си във времето. Едната се връща в епохата на антивизантийското въстанието на Асен и Петър от 1185, довело до създаването на Второто българско царство, а другата – попада в наши дни. По този начин жанрът на фентъзито осигурява свободата на авторите да смесят минало и настояще и да комбинират различни мотиви, обогатявайки сюжета.

Тези обаче, които не харесват фентъзи, нека не се боят да посегнат към книгата. В нея има и романтична история, и криминален елемент, а Таня Мирчева е категорична:


„Това е история за човешките взаимоотношения, която поставя въпроса дали сме толкова различни от предците ни и какво ни обединява като хора и като народ.“

„Нестинарски танц“ е поредният роман, „роден“ в ефира на БНР. От началото на инициативата преди повече от десетилетие досега вече са създадени 36 радиоромана. В сътворяването им са участвали известни български писатели и интелектуалци като Боян Биолчев, Палми Ранчев, Здравка Евтимова, философът Николай Василев и много други. Емил Янев, който е един от бащите на идеята, припомня: "Минахме през почти всички жанрове – правихме криминални, любовни, исторически романи, фентъзи и научна фантастика, пародии..."

Но в дъното на проекта стои идеята за импровизацията.

„Импровизацията, изненадата, неочакваното, бързината на реакцията, защото всичко се разиграваше на живо в ефир, в разговор с водещия и много често в този разговор радикално се променяше намерението на автора какво точно иска да разкаже“ – връща се към началото Янев.

Междувременно „Нестинарски танц“ беше отпечатан и като книжно тяло и вече е на разположение и на четящата аудитория.

Снимки: Facebook /Нестинарски танц,Таня Мирчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15