Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно ограничиха пътуванията от и до Великобритания

Снимка: БТА

Със заповед на здравния министър от 00.00 часа на 21 декември до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, пристигащи с начална точка на отпътуване от Великобритания и Северна Ирландия.

Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, както и за членовете на техните семейства. При пристригането си в България те подлежат на задължителна 10-дневна карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават. Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява на територията на Обединено кралство.

Карантинирани са и пристигналите предимно български граждани с трите последни полета от Великобритания, които по изключение бяха допуснати да кацнат в ранните часове на 21 декември.

Решението за въвеждането на ограниченията бе взето на извънредна среща при премиера Бойко Борисов с участието на външния министър Екатерина Захариева, транспортният министър Росен Желязков и здравния министър Костадин Ангелов. 

Пред програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов, каза, че повечето българи са успели да напуснат острова преди влизането в сила на новите ограничения, но се очаква те да имат проблеми при завръщането им в страната след празниците.

Пълният текст на заповедта на здравния министър може да се прочете на български език ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 29 април 2024 г.

Започна Страстната седмица и поехме по пътя към вечното християнско чудо- Възкресението. Време, в което обръщаме поглед към последните земни дни от живота на Спасителя, преди да бъде разпънат на кръста и да поема греховете на целия човешки..

публикувано на 29.04.24 в 19:00

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00