Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Латифа Беназза: Опитът ви в селското стопанство е особено полезен за Алжир

Двете страни имат сериозен потенциал за сътрудничество

Снимка: ambalg-sofia.org

Въпреки отдалечеността на столиците София и Алжир на над 1800 км., двете страни поддържат дългогодишни дипломатически отношения. Началото им е поставено през 1962 година, когато Алжир печели, продължилата 8 години, война за своята независимост от Франция. Посолството на Алжир в България съществува от 1963 година. Oт тогава до 1989 г, в северноафриканската държава работят повече от 7 хиляди висококвалифицирани наши сънародници - лекари, агрономи, инженери, строители и други. С тяхна помощ са изградени пътища, сгради, язовири и пр.

„Когато дойдох в България преди 6 години, с голямо удоволствие открих някои от тези хора, които бяха работили в Алжир или техните деца, учили по онова време там. С тези наши български приятели, през 1994 година е създадено Дружеството за приятелство „България-Алжир“, – обясни в интервю за Радио България Н. Пр. Латифа Беназза, посланик на Алжир в България. – С него ние продължаваме да работим за популяризиране на историята и културата на Алжир, чрез множество прояви на различни места из България. То е много полезно и за алжирците, които биха искали да научат повече за България.“

Свидетелство за интензивното сътрудничество между двете държави е съществувалата до 1999 година пряка авиолиния между двете столици. Какви са възможностите за нейното възстановяване днес?

„За да отворим такава линия, тя трябва да е рентабилна, – категорична е Н. Пр. Латифа Беназза. – Нужно е първо да развием икономическите връзки, за да има интерес за интензивен обмен – икономически и туристически. Преди закриването си през 1999 година, пряката линия е била много рентабилна. Съвсем наскоро възстановихме пряката линия с Будапеща, така че не виждам защо в определен момент да не го направим и със София.“ 

Посланикът на Алжир у нас е убедена в сериозните възможности за обмен между двете държави:

„Има наистина голям потенциал за развитие и задълбочаване на сътрудничеството. Бих искала да обърна внимание върху селското стопанство. Алжир е необятна страна, а България има ценен опит в тази сфера. В момента се осъществяват някои малки проекти, но нашата амбиция е да направим нещо много по-голямо. Възможно е и съвместно създаване на преработвателни предприятия за плодове и зеленчуци, които да бъдат продавани в България, Алжир и други страни от Африка. Подобни проекти могат да се осъществят и в други области. България е известна с маслодайната роза и продуктите, които се правят от нея. Те заслужават да бъдат широко познати в Алжир и цяла Африка.“

Други сфери, в които Алжир и България биха намерили допирни точки са фармацевтичната индустрия, козметиката, информационните технологии, хранителната промишленост и туризма. В повечето от тези области вече са подписани споразумения, които остава да бъдат приложени на практика.

Благодарение на два бизнесфорума, организирани през 2014г. в Алжир и 2016г. в България, предприемачи от двете страни вече поддържат контакти едни с други. Сега, когато пандемията изглежда отшумява, посолствата в двете държави отново са на разположение да съдействат за осъществяването на съвместни проекти.

Климатът и релефът на Алжир правят страната изключително благоприятно място за туризъм. Въпреки това, тази дестинация все още не е сред най-популярните за българските туристи. По думите на алжирския посланик, туристите, които избират Алжир за почивка са от цяла Европа, но броят им не може да достигне пика, отбелязан у нас през 2019 г. от 8 млн. чужди туристи.

„Имаме потенциал за различни видове туризъм. Бихме искали съвместно с България да развиваме туристически комплекси, но да не допускаме масов туризъм“ – отбелязва Н. Пр. Латифа Беназза. Допълва, че страната ѝ проучва опита на другите държави, за да не повтаря същите грешки: „Бихме искали да развием устойчиво нашия туризъм, за да опазим околната среда и природата“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00