Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат

| обновено на 22.01.22 в 11:54

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха днес в длъжност за втория си мандат, с официална церемония на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". По традиция, от 1997 година насам, когато поста зае президентът Петър Стоянов, датата 22 януари е определена за встъпване в длъжност на новия български президент.

В словото си, на церемонията днес, президентът Румен Радев заяви, че и занапред ще продължи да отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта в страната. По думите на Радев, настоящата политическа промяна е само първата крачка и предстоят още много изпитания. Той напомни, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през вековете и ако България е успяла да го постигне, то е благодарение на единството на меч, дух и слово. „Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред“, отбеляза Радев и подчерта, че ще продължи да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия и да отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ.

„Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!“, заяви в заключение държавният глава.

След речта си президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Началото на втория мандат на президентската двойка бе отбелязано от 21 артилерийски салюта и камбанен звън от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След церемонията Румен Радев и Илияна Йотова се отправиха към президентството, където шпалир от гвардейци ги посрещна пред Парадния вход за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15