Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Молдова искат специална политика за етническите малцинства

Снимка: Българска община в Република Молдова

Преди повече от 2 века, хиляди българи, в търсене на спасение от османската власт, се преселват в Молдова, а техните потомци до днес ревниво пазят българския език, традиции, култура и дори рецептите от българската кухня.

Според официалната статистика етническите българи в Молдова са около 80 хиляди. Приблизително половината от тях живеят компактно в Тараклийския район, а в молдовската столица Кишинев те са около 9 хиляди, разказа пред Миглена Иванова и Радио България Георги Барбаров, председател на Българска община в Република Молдова. Дейността на тази организация обхваща всички българи на територията на страната, а през последната година и етническите българи – бежанци от Украйна, потърсили убежище на молдовска земя.

"Молдова пряко граничи с Украйна, а българите живеят компактно на самата границата между двете държави. Затова първите бежанци естествено дойдоха при българите в Молдова – разказва Георги Барбаров и разкрива как войната в Украйна рефлектира върху българската общност в Молдова. – Както украинските българи в Одеска област, така и ние сме бесарабски българи. Нашите прапрадядовци са заминали за Бесарабия, която е била част от Русия, горе-долу от едни и същи региони. Първите бежанци от Украйна пристигнаха при нас в края на февруари. Аз съм добре запознат с тази ситуация, тъй като с организацията, която оглавявах по онова време – A.S.I.C.S. (Асоциация за подкрепа на обществени инициативи и спорт), която подпомага социално слаби хора, помогна на тези бежанци в първия месец от тяхното пребиваване в Молдова, и конкретно в Тараклийския район. Ние им преведохме пари, след това им предоставихме друга помощ, включително медикаменти и храна. Много от тях вече заминаха, върнаха се там, откъдето дойдоха, но има и такива, които останаха в Таракийския район при свои роднини, приятели…".

Георги Барбаров

Георги Барбаров е начело на Българска община в Република Молдова от края на декември 2022 г. Той отбелязва, че сред целите и задачите на общината са съхраняването на българската култура, народните обичаи и традиции, изучаването на българския език, оказване на помощ на възрастни и хора с увреждания, но също така и приемането на държавни политики за работа с етническите малцинства в страната, а в перспектива – и свой представител в парламента, който да отстоява интересите на молдовските българи:

Помощ за нуждаещите се - една от задачите пред Българска община в Република Молдова

"Молдова е кандидат за членство в Европейския съюз. А всяка държава, която се стреми към членство, трябва да синхронизира своите закони с европейските изисквания. В Румъния, например, има около 12 000 банатски българи, които живеят там повече от 300 години. Те имат право да си изберат свой депутат между българите. Ние бяхме на гости при г-н Георги Наков, който е депутат вече втори мандат и защитава интересите на българите в румънския парламент. В Унгария има само 6 хиляди българи, но те си имат свои представители в структурите на местното самоуправление – застъпник, който защитава техните интереси. Не е депутат, но има право да слуша, да представя на българите по места всички документи, които се приемат в съответното кметство, за да знаят за какво става дума, тъй като унгарският език няма нищо общо с българския."

Сред сериозните проблеми, които притесняват българското малцинство в Молдова, се оказва езиковата бариера – изискването за владеене на румънски език, посочва Георги Барбаров:

"Разликата между българския и руския език е една, а между българския и румънския (официален език в Молдова) е съвсем друга. Българският и румънският принадлежат към различни езикови групи и човек, който не знае румънски език, отпада като конкурент за работа, например. Същото се отнася и за образованието. За да получи човек някаква работа, той трябва да премине обучение. Когато обучението се води на румънски език и той не го знае, естествено, не се получава нищо. Например аз не съм учил молдовски език (по онова време той така се казваше), просто защото нямахме учител в нашето училище. Само в 5 и в 9 клас учихме по 2-3 месеца. Това е проблем, който го има навсякъде в Молдова. В българските села всички училища бяха и си останаха руски, но с изучаване на български език и литература, като някои от предметите също се изучават на български."

Награждаване на участниците в Олимпиада по български език, проведена през април тази година

Георги Барбаров отбелязва, че независимо от постоянните смени на правителствата в България през последните години, българската общност в Молдова не остава забравена. С финансовата подкрепа на България се предоставя материална помощ на нуждаещи се етнически българи, мисли се и за подрастващите. През април се проведе Олимпиада по български език, а победителката в нея ще замине да следва в България. Олимпиадата се организира от Министерството на образованието на Молдова с подкрепата на българското посолство в Кишинев.

Мини-турнир по футбол

В момента тече Турнир по мини-футбол за ученици. Участниците в него ги очакват много награди, а най-голямата е – съвременна площадка за мини-футбол, в населеното място на печелившият отбор.

Вижте още:

Снимки: Facebook / Българска община в Република Молдова

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50