Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска магия от музика и танц в района на италианския град Римини

Арт център “Кърнолски” организира международен фестивал на изкуствата в увеселителния парк “Мирабиландия”

Снимка: Арт Център Кърнолски

Vieni, vieni a Mirabilandia* приканват ангелски гласчета, докато „влакчета на ужасите“ подхвърлят към небето“екстремисти” с глава надолу, а други, наслаждаващи се на света от 25 метрова кула, за миг пропадат в твърдата земя... Годината е 1999-а. Малките певци в увеселителния парк край Равена са от българската вокална група “Дъга”, а единият солист – Димитър Кърнолски, днес се завръща в това приказно царство на страх и удоволствия, но вече като продуцент, за да сътвори Magia Italiana.

От 2 до 7 юли т.г. Арт център “Кърнолски” организира международния фестивал на изкуствата Magia Italiana, който ще се проведе в световноизвестния лунапарк “Мирабиландия” с участието на деца и младежи от петнайсет страни. Преди 24 години началото на фестивала поставя композиторът Димитър Кърнолски със серия от концерти в италианската област Емилия-Романя. А днес синът, който носи неговото име, продължава делото на вече покойния си баща.

Ние сме единствената външна продукция, която има възможността да представи шоу и конкурсна програма на това място – казва продуцентът на фестивала. – Събрахме над 400 участници и това след пандемията е добър знак, тъй като две години не провеждахме фестивала. Сега с нови сили и познанства ще възстановим блясъка му, още повече че той е под патронажа на почетния консул на България за Емилия-Романя Франко Кастелини, който ще присъства и ще награди най-добрите с дипломи. Предвидили сме също специална голяма награда. Половината от журито е съставено от италиански професионалисти, а другата – от музиканти, танцьори, вокалисти и педагози с дългогодишна практика в различни страни.”

Една от интересните прояви на фестивала ще бъде изпълнението на обща песен, написана специално за събитието от Джани Непи – вокален педагог с голяма школа в италианския град Пиомбино.

Димитър Кърнолски

Песента ще бъде своеобразен завършек на гала концерта – обяснява Димитър Кърнолски. – Всички участници ще я научат заедно с композитора на майсторски клас и ще бъдат поканени на сцената. Освен в Pepsi Theatre в “Мирабиландия”, който представлява много красива зала с над 500 места, ще имаме изяви и на крайбрежната алея в Римини, и вероятно на площада пред общината в Ричоне, откъдето кариерата си започва прочутата група “Манескин”. Тук искам да откроя участието на театрално студио “Смехурко” от Банкя – страхотни млади хора, които представят своето театрално, огнено и танцово шоу на професионално ниво. Ще успеем да представим нашите деца, както и представители на българската общност в Италия от Милано, Падуа и Римини, които ще поздравят гостите от чужбина и ще покажат българско творчество.”

Половината от участниците във фестивала идват от различни български градове, което, според Димитър Кърнолски, е добър знак. “Ще представим много добри състави и най-вече впечатляващи пет-шест-годишни певци”, уверява той.

След италианската магия талантливи изпълнители ще населят и българското море, където международният конкурс Karnolsky Summer Camp се завръща за четвъртото си издание. От 16 до 21 август в Слънчев бряг ще се състезават деца и младежи в категориите вокал, танц, оркестри и фолклор. Освен това са предвидени различни уъркшопи и майсторски класове. Събитието ще завърши с галаконцерт с участието на известни български изпълнители в Античния театър в Стария град на Несебър.

Вече повече от 30 години Арт центъра на Димитър Кърнолски въвежда децата в един красив и по-духовен свят, осигурявайки им възможности да споделят с публиката радостта от досега с изкуството.

При нас това никога не е на всяка цена – казва Димитър Кърнолски. – Просто изборът трябва да бъде осъзнат, да се създаде добра комуникация между учителя и ученика и най-вече приятелство, за да се случват добре нещата. Всяко дете иска да се занимава с изкуство, с разни науки – било то роботика, танци, музика, рисуване или нещо друго, затова и ние се стараем да им дадем една хубава основа. Но най-важното е те да растат сигурни, отпуснати и спокойни.”

* Ела, ела в “Мирабиландия”

Снимки: Арт Център Кърнолски

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50