Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика, звънци и изящество от Изтока – започват Дни на индийската култура в България

7
Група, представяща танца катхак. Снимката е предоставена от организаторите

Индийската култура гостува на България от 15 до 24 август. Публиката на пет български града – Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив, ще се докосне до богатството и колорита на индийския класически танц, съхранил вековните традиции на храмовата и дворцова култура на азиатската държава. Специално за представленията от Индия пристигат две от най-известните и утвърдени изпълнителки на индийски класически танци – Лина Малакар Видж и Шармила Мукерджи.

Лина Малакар Видж (в центъра)

Зрителите ще се запознаят с красотата на т.нар. катхак в изпълнение на Лина Малакар Видж. Танцът катхак е известен със стъпките и движенията с крака, при които звънчета на глезените на танцьорите разкриват ново звуково измерение и пренасят зрителя в завладяващия свят на мелодията, ритъма, хореографията и несравнимата грация на движенията на тялото. Танцът се изпълнява под ритъма на ударния инструмент табла. През годините Лина изнася многобройни представления на престижни фестивали в Индия и извън страната – Близкия Изток, Шри Ланка, Испания, Бразилия, Непал, Лондон.

Шармила Мукерджи

В Дните на индийската култура ще видим и популярната танцьорка Шармила Мукерджи, изявявала се на някои от най-престижните световни сцени. Тя ще ни покаже изяществото на одѝси. Това е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете в Източна Индия, където жените танцьорки, наречени махари, се молели на божеството Джаганнатх. Танцът одиси отправя духовни послания и пресъздава митични истории за индуистки богове, чрез сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим.

Организатори на събитието са Индийският съвет за културни връзки (Indian Council for Cultural Relations), посолството на Индия у нас, Индологическа фондация „Изток-Запад“ и асоциация „Индия“, с активното съдействие на общинските ръководства в градовете-домакини.


Дните на индийската култура ще бъдат тържествено открити на 15 август в София в присъствието на официални гости, след което индийските изпълнители тръгват на турне из България. На 16 август те ще се качат на сцената на Летния театър на Велико Търново, на 17 август ще танцуват в Морската градина на Варна, на 18 август – на пл. „Тройката“ в Бургас, а на 19 август – на Лятна естрада в Борисовата градина в София. Дните на индийската култура в България ще бъдат закрити с представление в Пловдив. Входът за всички е свободен.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимките са предоставени от организаторите

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook /Университет „Коменски“, Братислава

Българистиката в Словакия е на близо век

Интересът към академично изучаване на българския език в Словакия датира от близо век. През 1919 г. е основан университетът "Коменски" в Братислава. Две години по-късно е създаден и Философският факултет, в който се изучават всички хуманитарни..

публикувано на 16.05.24 в 17:15

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15