Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Вихрен Георгиев пред Радио България:

Сънародниците ни в Западните покрайнини не забравят България и посрещат сърдечно всеки българин

22
Снимка: Facebook/PeopleOfSofiq

Възпитани, любезни и сърдечни са хората в Босилеград и региона, особено след като научиха, че идваме от България – разказва фотографът Вихрен Георгиев. Заедно с още трима двама свои колеги, той беше част от провелия се в града фотопленер, организиран със съдействието на сдружение "Глас" – Босилеград. Като човек, който за първи път пътува до Западните покрайнини, Вихрен признава, че открива много сходства между селата от българската и сръбската страна на границата.

"Успяхме да обиколим и снимаме в десетина села и за съжаление онова, което забелязахме е една всеобща разруха, което е тъжно, защото напомня състоянието и на малките населени места в България. Установих, че в българските села, на път за границата, нямаше почти никакъв живот, докато в Босилеград имаше известно оживление. По селата отново имаше малко хора, много запуснати и изоставени къщи – разкрива фотографът и допълва: – Много от тях се използват по-скоро като вили, но ми направи впечатление, че имотите са много евтини. Може да намериш триетажна къща за 15-18 000 евро."

Дни преди началото на пленера, председателят на сдружение "Глас" и негов организатор Александър Димитров не бе допуснат да влезе на територията на Сърбия, под предлог, че носи книги на български език. Необяснимата реакция на съседите ни се превърна в една от основните теми, обсъждани и с фотографите. Това накара Вихрен да изрази своята подкрепа към него и онова, което е сторил за нашите сънародници в Западните покрайнини през годините:

"Бих искал да кажа, че останах впечатлен от онова, което прави Александър Димитров. Въпреки малкото хора, останали в региона, той се опитва да поддържа културна програма и най-вече се грижи тези хора да не забравят своя произход. Говорихме си много за Великденския фестивал, част от който е и конкурсът за най-здраво яйце. Около него има много истории“ – отбелязва фотографът, който се запознава с Димитров едва тази година, по време на Роженския събор, където Александър води група деца от Босилеград.

Димитров му разказва и за дългогодишните проблеми на българите в региона, свързани с обезлюдяването, страха им спокойно да заявят своя произход и самосъзнание, липсата на работа и замърсяваната от мините околна среда::

"Не знам доколко сръбските власти тормозят населението в региона, но самият факт, че то е изоставено икономически, е достатъчно съсипващ", възкликва фотографът.

По време на престоя си в Босилеград, Вихрен става свидетел и на сватба в населеното място, която му прави особено впечатление:

"Интересно беше, че по традиция там сватбите започват от 6,30 сутринта, съпроводени с песни и духова музика – припомня си той. – Така че едва ли има човек в Босилеград, който да не разбира за подобно събитие. Обичаят повелява, както на места и у нас, че младоженецът отива да вземе булката от дома ѝ. Но любопитното е, че след "взимането" ѝ, тя заживява при него и семейството му, а то от своя страна, може да реши да не покани родителите на булката на сватбата."


Снимки: Facebook/PeopleOfSofiq



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15