Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Витоша по повод 128 години туристическо движение в България

20
Снимка: БТС

В Деня на туризма България чества 128 години от началото на организираното туристическо движение в страната. По традиция празникът се провежда на близката до столицата ни планина Витоша, където на 27 август 1895 г. е осъществено първото масово туристическо изкачване на Черни връх (1290 м). Покоряването на най-високата точка на Витоша става след публикуването на фейлетон-покана "До софийските любители на българската природа" на писателя, общественик и основател на Организираното туристическо движение в България – Алеко Константинов-Щастливеца.


Официално празникът на Черни връх днес ще започне в 11:45 часа с награждаването на призьорите от „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК в центъра на столичния град до Черни връх.


Планинските лифтове на Витоша това лято работят всяка събота и неделя при благоприятни метеорологични условия. От Българския туристически съюз (БТС) информираха, че в Деня на туризма на разположение на планинарите ще са Кабинков лифт Симеоново, както и лифтовете „Витошко Лале“ 1 и „Витошко Лале“ 2.


Вижте още:

Още фотографии от Черни връх и планината - в нашата галерия под публикацията. 

Снимки: Красимир Мартинов, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10