Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Маргрет Николова
Снимка: БГНЕС

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова.

Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и пеене. Богатият ѝ активен творчески път, обхващащ половин век, отрежда на певицата възлово място в създаване облика на изпълнителското майсторство в българската поп музика. Завоювала редица награди у нас и в чужбина, тя остава в историята като първият носител на званието "Заслужил артист" за поп изпълнител (1964 г.). Специално за нея песни са писали повечето от най-именитите ни композитори, сред които определяният като патриарха на българската забавна музика Йосиф Цанков, Ангел Заберски, Атанас Бояджиев, Тончо Русев, Петър Ступел и много други.

Нека се върнем 60 години назад във времето с "Целуни ме" по текст и музика на Йосиф Цанков, чиито песни Маргрет Николова определя като най-любими в репертоара си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

19 юли е Денят на българската дипломация

Изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави - така накратко може да обясним значението на термина дипломация. Думата произхожда от антична Гърция, когато пратеници на управници предавали важни бележки и..

публикувано на 19.07.23 в 05:05

Празникът на светите апостоли Петър и Павел е сред най-тачените през лятото

Светите апостоли Петър и Павел са двама от най-почитаните, известни и влиятелни апостоли на Християнската църква. Апостол Петър, по рождение Симон, е един от първите ученици на Спасителя, избран от Него да бъде камъкът, върху който да се изгради..

публикувано на 29.06.23 в 04:15

В навечерието на Еньовден "небето се отваря"

Празникът Еньовден  се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето "трепти" и "играе" на изгрев и се отправя към зимата...

публикувано на 23.06.23 в 05:35