Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Злата Мъгленска – покровителка на българите по света

Снимка: bg.wikipedia.org

На днешния ден, 18 октомври, православните християни почитат Света великомъченица Злата Мъгленска. Тя живяла по време на Османското владичество през втората половина на XVIII век и пожертвала себе си заради вярата в Христос.

Злата Мъгленска се родила в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия – днес в пределите на Гърция. Била красива, но смирена, славела се с благочестие и чисто сърце. Един ден млад турчин я отвлякъл, настоявайки тя да се отрече от вярата си, да приеме исляма и да се омъжи за него. Девойката обаче останала непреклонна, дори когато заплашили със смърт семейството й.

Дълго време Злата Мъгленска била изтезавана. Накрая я обесили и насекли тялото й на късове. С пречистена в страданията душа тя се представила пред Господ на 18 октомври 1795 г.


Света Злата Мъгленска е обявена за великомъченица и се почита в целия православен свят.

По идея на историка проф. Пламен Павлов от 2009 г. света Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българите зад граница. Изпълнителната агенция за българите в чужбина учредява награда за българка на годината на нейно име, която присъжда на сънароднички, допринесли за опазването и развитието на националното съзнание и културна идентичност на нашите общности по света.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58