Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оазис на образ, слово и музика под купола на Ларгото в София

4
Снимка: БТА

Триптих от светлина под купола на столичното Ларго – съхранило усещането за друго време. Такова мистично преживяване обещава Академия Орфика на столичани и гостите на града. Преминаващите през зоната в съседство с една от метростанциите ще бъдат подтикнати не просто да надникнат, но и да се присъединят към случващото се.

От днес до четвъртък, 09. ноември, представители на различни изкуства ще рисуват художествени, словесни и музикални картини сред останките на древен римски град.

"В творчеството се съдържа архитектура, възможност да се създават нови светове, затова и Ларгото е много подходящо място – казва дигиталният артист Диляна Ангелова. – С този висок таван, с този стъклен купол той предразполага твореца да построи едно съвсем ново измерение, което да бъде като оазис в града. И в него хората да се откъснат от шума на всекидневието, да отпочинат и да предприемат вътрешно пътуване с помощта на образ, слово, музика."


Според организаторите събитията имат връзка помежду си и преливат едно в друго съвсем естествено. Ако се следва нишката им, кулминацията ще настъпи последната вечер.

"Първата е наречена "Раз-виделяване" и ще започне с откриване на изложбата – разказва авторът й Диляна Ангелова. – Ще бъдат представени 20 пана с размер 130 на 170 см, вдигнати на два метра и изпълнени в техниката дигитален колаж. По този начин Ларгото ще се превърне в своеобразна сцена, на която ще се създаде усещането за присъствие на хората от картините сред гостите на събитието. Допълнително това ще се добави като възприятие и когато сред поканените за вечерта бъдат разпознати някои от реалните модели, които са участвали в създаването на картините. Всяка от вечерите ще бъде обогатена с текстове и музикален пърформанс."


В картините си художничката претворява древни орфически концепции, доближавайки ги до модерния човек. Обединявайки изкуството си чрез една-единствена дума, тя неслучайно я разполовява.

"Раз-виделяването" за мен е като следващи една след друга стъпки и точно затова разделих думата – добавя Диляна Ангелова. – Начина й на изписване асоциирам с изкачването на стъпала, защото това всъщност е изкачването на мирогледа, на размишлението, на погледа на човека, който стъпка по стъпка достига до развиделяването – и външно, и вътрешно.”

Втората вечер – "Пилигрим на Светлината" – ще представлява поетичен пърформанс със стихове на поета Роман Кисьов. "Художник по образование с множество изложби у нас и по света, той владее до съвършенство връзките между образ и слово", казва за него Диляна Ангелова. Затова и стихотворенията ще бъдат в симбиоза с картините, за която ще допринесе и музикалният акомпанимент на Пламен Иванов – флейта, и Елица Александрова – арфа.


На третата вечер посетителите ще останат насаме със закодираните послания в картините, докато последната ще бъде открита с поетичен пърформанс на друг майстор на словото и образа – Бистра Сирин. Финалната беседа "Родината на Светлината и Светлината на Родината" пък ще обедини всички разглеждани теми.

"Беседата ще бъде представена от един съвременен будител, но нека да остане изненада", събужда любопитството Диляна Ангелова, за която изкуството е не просто професионална страст, но и път към себепознание и изграждане на нови светове.

Снимки: БТА, Академия Орфика, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14