Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оазис на образ, слово и музика под купола на Ларгото в София

4
Снимка: БТА

Триптих от светлина под купола на столичното Ларго – съхранило усещането за друго време. Такова мистично преживяване обещава Академия Орфика на столичани и гостите на града. Преминаващите през зоната в съседство с една от метростанциите ще бъдат подтикнати не просто да надникнат, но и да се присъединят към случващото се.

От днес до четвъртък, 09. ноември, представители на различни изкуства ще рисуват художествени, словесни и музикални картини сред останките на древен римски град.

"В творчеството се съдържа архитектура, възможност да се създават нови светове, затова и Ларгото е много подходящо място – казва дигиталният артист Диляна Ангелова. – С този висок таван, с този стъклен купол той предразполага твореца да построи едно съвсем ново измерение, което да бъде като оазис в града. И в него хората да се откъснат от шума на всекидневието, да отпочинат и да предприемат вътрешно пътуване с помощта на образ, слово, музика."


Според организаторите събитията имат връзка помежду си и преливат едно в друго съвсем естествено. Ако се следва нишката им, кулминацията ще настъпи последната вечер.

"Първата е наречена "Раз-виделяване" и ще започне с откриване на изложбата – разказва авторът й Диляна Ангелова. – Ще бъдат представени 20 пана с размер 130 на 170 см, вдигнати на два метра и изпълнени в техниката дигитален колаж. По този начин Ларгото ще се превърне в своеобразна сцена, на която ще се създаде усещането за присъствие на хората от картините сред гостите на събитието. Допълнително това ще се добави като възприятие и когато сред поканените за вечерта бъдат разпознати някои от реалните модели, които са участвали в създаването на картините. Всяка от вечерите ще бъде обогатена с текстове и музикален пърформанс."


В картините си художничката претворява древни орфически концепции, доближавайки ги до модерния човек. Обединявайки изкуството си чрез една-единствена дума, тя неслучайно я разполовява.

"Раз-виделяването" за мен е като следващи една след друга стъпки и точно затова разделих думата – добавя Диляна Ангелова. – Начина й на изписване асоциирам с изкачването на стъпала, защото това всъщност е изкачването на мирогледа, на размишлението, на погледа на човека, който стъпка по стъпка достига до развиделяването – и външно, и вътрешно.”

Втората вечер – "Пилигрим на Светлината" – ще представлява поетичен пърформанс със стихове на поета Роман Кисьов. "Художник по образование с множество изложби у нас и по света, той владее до съвършенство връзките между образ и слово", казва за него Диляна Ангелова. Затова и стихотворенията ще бъдат в симбиоза с картините, за която ще допринесе и музикалният акомпанимент на Пламен Иванов – флейта, и Елица Александрова – арфа.


На третата вечер посетителите ще останат насаме със закодираните послания в картините, докато последната ще бъде открита с поетичен пърформанс на друг майстор на словото и образа – Бистра Сирин. Финалната беседа "Родината на Светлината и Светлината на Родината" пък ще обедини всички разглеждани теми.

"Беседата ще бъде представена от един съвременен будител, но нека да остане изненада", събужда любопитството Диляна Ангелова, за която изкуството е не просто професионална страст, но и път към себепознание и изграждане на нови светове.

Снимки: БТА, Академия Орфика, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37