Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

Българското изкуство присъства все по-ярко на римска сцена

Жана Яковлева
Снимка: FB / IstitutoBulgaroDiCultura

На тиха улица, леко встрани от оживения исторически център на Рим, се намира Българският културен институт. Сградата е дарена на българската държава от световноизвестния оперен певец Борис Христов, който някога е живял тук. През годините мястото се наложи като "кампус" за обучение на млади български оперни таланти, но не само. Институтът е инициатор на различни събития, насочени към популяризирането на културата ни в италианската столица. Тук пресичат пътищата си някои от най-известните съвременни български творци в областта на киното, операта, литературата, балета, живописта и пр.


"Преди време почти никой в Италия не знаеше нищо за България" – твърди Жана Яковлева, която вече два мандата е начело на Института.

"Преди години имах среща в кметството на Рим, и попитах дали знаят кой е Асен Пейков. Един доста високостоящ политик ми каза: "Да, това е един италиански скулптор, който е направил… ", но аз го прекъснах с "Не, дотук! "Италианският" скулптор който е направил паметника на Леонардо да Винчи на летище Фиумичино е българин!". Тогава стана дума и за още знакови имена, свързани с България и той ми каза : "Да, ние сме виновни че не знаем за вас! Но и вие, българите, не правите нищо, за да можем да разпознаваме вашата култура" – спомня си Жана.

Оттогава много вода е изтекла под мостовете на Тибър, а за българското изкуство се говори по-често и с уважение във Вечния град. Жана си спомня първите прояви на "Празника на българското кино" с участието на знакови наши продукции и кинотворци преди 16 години:

"В трите дни на българското кино имаше посещаемост, но тя беше предимно от българи. Сега вече показваме български филми в Дома на киното, който се намира във Вила Боргезе. Casa del cinema – това е едно от знаковите места в Рим. 


Идеята е да можеш да си пробиеш път до знакови места – дали това ще бъде в Casa del cinema или примерно в Auditorium parco della musica, където нашите участия се радват на огромна публика. Тази година успяхме в Teatro Italia отново да представим балет "Арабеск", защото италианците безкрайно харесват нашия балет. А също и филма "Уроците на Блага" на Стефан Командарев, който наскоро беше показан на Фестивала на италианското кино и взе най-голямата награда. Но това са неща, които не се случват от днес за утре, трябва дълъг път да се извърви" – обяснява директорът на Българския културен институт в Рим.

Жана Яковлева и Симеон Венциславов с голямата награда на кинофестивала в Рим

В последните години бе възобновен курсът за оперно пеене на Академия "Борис Христов" в някогашния дом на великия бас. Също така там млади музиканти изнасят концерти по цигулка и виолончело пред италианска публика. Организират се и изяви на лятната сцена в двора на Института.


А през 2021 г. в центъра на Рим, недалеч от площад "Навона" отвори врати ново българско пространство – галерия "България", където римляни и гости на града се запознават с българското изкуство, традиции и възможности за туризъм. 


И още:

"Много често взимаме под наем хубави зали, правим новогодишни концерти в академия "Санта Чечилия",която се намира в центъра на Рим и имаме прекрасни взаимоотношения. През годините Българският културен институт си създаде приятелства с различни знакови места в Италия, благодарение на което правим много успешни турнета. Примерно, когато завърши курсът ни по оперно пеене, задължително, освен в Рим, където нашите студенти правят концерти, се отива в Буджиано Кастелокъдето Борис Христов е живял дълги години. Там го обожават и все още разказват за него, има и паметна плоча посветена на него. На площада правим спектакли, след което се отива в Белуно, където в последните години нашите оперни певци също изнасят невероятни концерти", допълва Жана Яковлева.

Снимки: Венета Николова, FB / IstitutoBulgaroDiCultura



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10

Приключи изборният ден в чужбина

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време на 10 юни . Вотът е преминал на 5 континента без затруднения, съобщи Министерството на външнитеработи. Последни упражниха правото си на глас българите в Лос Анджелис. Изборната активност..

публикувано на 10.06.24 в 09:00
Опашка за гласуване пред посолството на България в Лондон

Българи във Великобритания: Ненужни са държавните служители, командировани от София за изборите

Много ниска е била активността сред българите, живеещи в столицата на Великобритания, това съобщи за Радио България Светлана Канева, председател на изборната секция "Лутън" в английската столица. Тя обобщава впечатленията и на свои колеги от още 4..

публикувано на 09.06.24 в 22:35