Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Обрезание Господне и Свети Василий Велики

Сурвакаме и по стародавна традиция

Снимка: Радио Видин

Православната ни църква днес чества Обрезание Господне. На осмия ден след рождението си Христос бил занесен в храма, за да бъде посветен на Бог и да се изпълни традицията на обрязването или старозаветното кръщение.

Вярващите днес почитат и паметта на Свети Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква. Роденият в град Кесария Кападокийска около 350 г. в знатно християнско семейство богослов е автор на множество църковни книги, както и на Василиевата литургия, която се служи няколко пъти в годината в негова чест.


Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане, който се изпълнява за здраве в първия ден от Новата година.

Близо 130 хил. души днес празнуват именния си ден.

Снимки: БНР-Радио Видин, БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19