Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

За България с любов от Вечния град! (ВИДЕО)

Снимка: Венета Николова

Как изглежда България от Рим? Този въпрос зададе екип на Радио България на наши сънародници, които от дълги години са свързали съдбата си с Италия и с един от най-красивите градове в света. В 14-минутното ни видео „Българи от Вечния град“ разказваме за връзката с „корена“ и как българите осмислят националната си принадлежност в една съвсем различна културна среда.

Вижте видеото „Българи от Вечния град“. Субтитрите могат да бъдат преведени автоматично от настройките в долния десен ъгъл.


„Аз съм продукт на българското образование и култура и съм изключително благодарна за това, което са ми дали“, споделя във видеото обичаната българска актриса Елжана Попова, която от години живее в Италия и преподава актьорско майсторство в Киноакадемията в Рим. 24-годишният Стефан Боргоджийски пък се е посветил на каба-гайдата, защото му напомня на неговите български корени и казва:  „С нея свързвам моите два "краища" – България и Италия“.

Екипът на Радио България - Елена Каркаланова и Венета Николова

От хора на културата – журналисти, преподаватели, режисьори, до редовия рецепционист в хотел всеки по свой начин е успял да се интегрира в местната общност. Въпреки това определящо за него се е оказало съхранението на българското самосъзнание, става ясно от видеото. Повечето събеседници твърдят, че в Италия се знае и се говори твърде малко за страната ни, макар че има с какво да се похвалим, особено в областта на културата.

В това отношение се разчита и на новите поколения българчета. Според културолога Венета Ненкова, е изключително важно тези деца да посещават българските училища на Ботуша, за да поддържат емоционална си връзка с далечната родина и един ден да продължат да работят за България.

Вижте още:

Текст и видео: Венета Николова

Интервюта: Венета Николова, Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България /Обновена/

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

обновено на 02.06.24 в 16:08
Авторката на книги за деца Матина Генкова-Мпофу

В Южна Африка представят книгите за деца на Матина Генкова-Мпофу

На традиционното неделно събиране на българите в ЮАР днес в Мидранд по повод вчерашния Ден на детето ще представят книгите за деца на нашата сънародничка Матина Генкова-Мпофу. "Първата детска книга, която написах преди много луни, се казва "Мамо, защо съм..

публикувано на 02.06.24 в 10:00
Училище

Когато и ученици, и учители са в час !

11 български училища по света от общо 262 в списъка на Министерството на образованието и науката за настоящата учеблна годна носят името на поета-революционер Христо Ботев. И всички те почитат паметта му на днешния 2 юни – Деня на Ботев и на..

публикувано на 02.06.24 в 08:28