Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издателката Маргарита Щайн: Българската литература се радва на успех в Германия

Бюрократични спънки обаче ограничават преводите на съвременни автори в чужбина

Маргарита Щайн
Снимка: личен архив

Българката Маргарита Щайн вече 27 години живее в Берлин и през 2007 г. в германската столица създава първото семейно издателство. Заедно със съпруга си – историк и изследовател на Балканите, тя си поставя за цел да популяризира литературата, културата и политиката на страните от Източна Европа и Балканския полуостров, но най-вече на България.

Четири години след отварянето на първото издателство "Център за Източна Европа" семейство Щайн открива още едно, наречено "АНТЕЯ" (Anthea Verlag, Berlin). Чрез него издава десетки книги с белетристика предимно на автори от Източна Европа и България. Само през последните няколко години са преведени творби на осем българи.

През 2015 г. Маргарита Щайн разширява издателската си дейност със специализирана и научна литература, но най-голяма професионална гордост й носят две поредици от книги – "Българска история" и "Библиографии за култура и политика в Европа". Във втората от тях редом до материалите за Албания и Сърбия, за Букурещ и Калининград, излиза и библиография за Пловдив, а поводът е, че този български град, известен със своите архитектура и забележителности, през 2019 г. стана Европейска столица на културата.


"Така интересуващите се от историята на Пловдив могат да намерят всичко, което е излизало през годините на немски и английски език", казва Маргарита Щайн пред Радио България и продължава:

"В поредицата "Българска история" започнахме с препечатването на стари издания на книги, които липсват вече на немския пазар. Сред тях е "Дунавска България" на Феликс Каниц. Всички тези книги са особено важни за историята на Балканските страни и за хората, желаещи да я изучават. Много се гордеем с биографиите на националния ни герой Васил Левски, на поета революционер Христо Ботев и на патриарха на българската литература Иван Вазов, които са събрани в „Класици на българския ренесанс“. Тази книга е особено търсена от сънародниците ни в чужбина, които я подаряват на свои познати германци. Именно това е целта на издателството ни – да популяризираме българските герои, личности, творци, превърнали се в стожери на нашето Възраждане и литература.

И тъй като книгите от български автори, преведени на немски език, трябва да стигнат до читателите, през пролетта на 2022 г. Маргарита Щайн организира литературно турне за трима български творци в различни германски градове. Въпреки пандемичните мерки свои книги в Берлин, Дрезден и Хамбург представят Георги Бърдаров с премиерата на своя роман "Absolvo te", поетесата Анжела Димчева и проф. Златимир Коларов заедно с преводачката Румяна Захариева.

Георги Бърдаров и романът му „Absolvo te“, издаден на немски език
"Основната ни цел беше да се срещнем с немските читатели – изтъква Маргарита Щайн. – Книгите на българските автори се радват на голям интерес в Германия, но имаме да свършим още доста работа. Затова и ние като издателство участваме всяка година както на Панаира на книгата в Лайпциг, така и на този във Франкфурт. Важно е на тези изложения наред с немските автори да присъства моята любима поредица "Българска история". Имаме също така книгата „Българските хайдути“ от немски автор и книга за княз Фердинанд Български. Очевидно българската история събужда най-голям интерес и се търси повече, дори от белетристиката."

Анжела Димчева, проф. Златимир Коларов и Маргарита Щайн (от ляво на дясно) по време на литературното турне.
Маргарита Щайн се обръща към българската администрация, от която също зависи повече български книги да бъдат превеждани и издавани в чужбина. Според нея тромавите и бюрократични правила за преводите спъват издаването на много наши автори в Германия. "Крайно време е да се облекчи процедурата", казва Маргарита Щайн, за да може българските писатели и издателства да контактуват свободно с издателствата от чужбина.

Цялото интервю на Гергана Манчева с издателката на българска литература в Германия Маргарита Щайн чуйте в звуковия файл:

Снимки: личен архив, Facebook / Anthea Verlag Berlin, anthea-verlag.de

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44