Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционният песенен конкурс на БНР „Пролет“

Снимка: bnr.bg/prolet

Започва традиционното издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика  "Пролет", организиран от БНР. Надпреварата е в две категории – "Нова българска поп и рок музика" и "Евросоник". В първата категория изпълнителите вече ще могат да се включат с повече от една песен. Всички участници в конкурса могат да кандидатстват и в двете категории.
 
В "Нова българска поп и рок музика" могат да участват поп и рок песни, изцяло българска продукция, на български език. Песните трябва да са нови, да не са излъчвани, издавани, изпълнявани или публикувани в интернет. Големият победител ще бъде определен на галаконцерт на живо от жури съставено от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и продуценти. Носителят на Голямата награда ще има възможност да запише нова авторска музика във Второ студио на БНР. Записът се финансира и продуцира от БНР.

В категория "Евросоник" могат да участват българска групи и изпълнители, които създават и изпълняват авторска музика, без езиково ограничение за текста на песните. Всички кандидати трябва да представят портфолио на проекта, с който влизат в конкурса, както и дискография, линкове към албуми, сингли, концерти, видеоклипове, биографии на музикантите и примерен сет лист, с който биха се представили на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник" в Грьонинген (Нидерландия). Победителят ще има възможност да изнесе концерт на фестивала, на който присъстват представители на европейски лейбъли, организатори на фестивали, мениджъри на клубове, медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), член на който е и БНР. Носителят на наградата се определя от организаторите на "Евросоник".


Подаването на документите за Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" ще продължи до 31 март (неделя), на сайта – prolet.bnr.bg
В началото на април селекционна комисия ще избере 12 финалисти. Песните ще имат своето представяне в ефира на всички програми на общественото радио. Слушателите на БНР ще могат да гласуват за избора на публиката. 
Галаконцертът и връчването на наградите ще бъде на 30 май, в Sofia Live Club.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26