Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Миланов от Прага: Софийските трамваи ми напомнят романтиката от детството

Пътуването с трамвай е красиво ежедневно приключение, казва авторът на изложбата "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага"

Снимка: Гергана Манчева

Чешката столица на прага на нощта, когато последните трамваи отвеждат окъснелите пътници към домовете им… Чрез контраста между светлините и сенките Атанас Миланов ни показва една по-различна Прага, а фотосите му са подредени в залата на Чешкия център в София. Експозицията с причудливото заглавие "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага" се открива официално днес, 16 януари, и може да бъде разгледана до средата на месец февруари. 

Атанас Миланов е избрал да свърже образа на Прага тъкмо чрез тази градска линия, тъй като маршрутът й преминава през някои от най-характерните забележителности в града. Линия 22 е и сред най-използваните от местните жители, но и от туристите. "Трамваят се движи в голяма близост до Дворцовия комплекс, разположен на най-високия хълм в града и се качва по едни много красиви серпентини. Изкачва хълма, спуска се, след това прекосява реката в много голяма близост до Карловия мост и има впечатляваща гледка над река Вълтава" – обяснява самият фотограф пред Радио България.


Изложбата съдържа 22 основни кадъра и още допълващи фотоси в по-малък мащаб, но върху нито един от тях трамваят не присъства в образа и формата, която познаваме. С използваната техника на удължена експозиция, от която  трамвайните мотриси са се превърнали в криволичещи цветни линии, авторът пресъздава емоцията от движението в контраст с тъмнината и застиналите силуети на нощния град.

Атанас Миланов е от София, на 31 години, професионално се изявява в областта на графичния дизайн, а чрез настоящата изложба иска да засвидетелства вдъхновението, което му носи Прага като град, в който той понастоящем работи и живее. Чешката столица е дом за сънародника ни вече пет години - заминава там заради възможността да работи и постепенно открива възможностите за лично и професионално развитие:

"С фотография започнах да се занимавам доста късно, а по принцип имам силен афинитет към природата и това е първото нещо, което снимам – то ми дава вдъхновение, а после всичко останало. Градската среда е прекрасно мое вдъхновение откакто съм в Прага да развивам своя фотографски усет. Липсата на близостта на планината Витоша, както е в родната ми София, ме провокира да потърся вдъхновение в градската среда. Започнах да я снимам и се получи този набор от фотографии. Аз много се вглеждам и в движението на трамваите, но тези, които са в София са ми от любимите. Даже тези малките, жълти трамвайчета в България ми харесват повече, отколкото трамваите в Прага. 


Аз съм от София, роден съм тук и от дете пазя спомени от трамваите по софийските улици. Пътувайки из града, те ми напомнят за романтиката от детството, затова ми е приятно да ги чувам, да ги виждам из улиците. Естествено, отивайки в Прага, там видях другите трамваи, а те пък са червени на цвят. Много е хубав контрастът с готическите катедрали в Прага, общо взето това е и комбинацията от цветове – черно и червено, която се вижда и в изложбата. Това са цветовете на Прага, а София е с други цветове – то е жълтото от трамваите и цвета на синьото небе и планината на неговия фон. Затова бих казал, че София има доста по-топли и природни цветове."


Изложбата е озаглавена "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага", защото прилича на фото разказ, а за зрителя, който преминава от кадър на кадър, това изглежда като пътуване. Всички кадри реално са заснети по маршрута на трамвая, където и спирките са 22 – обяснява ни Атанас Миланов.  Чрез допълнителните кадри той е показал и малко по-експерименталната част от снимките по маршрута. "Дори тези, които не са много добри, са интересни заради опита за визуализиране на фрагменти от това пътуване" – казва фотографът и продължава:


"Дълго мислих върху посланието на тази изложба, но искам да кажа, че вдъхновение почерпих от една фраза, която чух в Балчик – "цветно безвремие", и в тези две думи открих много голям контраст. Когато двете неща се съчетаят, тогава се получават тези интересни снимки на застинало и динамично. Иначе като идея, изложбата е като превръщане на нещо обикновено от ежедневието ни, в нещо необикновено, приказно. Това е добър начин да покажа на хората как можем да го направим на практика. Примерно, аз в Прага си купих един билет за трамвай и от първата до последната спирка се движих с него и си представях, че съм на най-хубавото пътешествие изобщо някога. Представих си го дори като околосветско пътешествие. Това е пример как можем да превръщаме част от ежедневието си в нещо съвсем различно, необичайно и вълнуващо. Със сигурност и у нас в София хората могат с един трамваен билет да си организират подобно пътешествие. Важно е да дадат свобода на мислите, на въображението, че преживяват нещо различно и интересно. Трябва да се радваме на ежедневието си, това, което ни заобикаля, и да търсим необикновеното там, за да бъдем по-щастливи."

Снимки: Гергана Манчева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37