Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

Снимка: aрхив

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне. 

Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да се върне към езичеството.

Свети Трифон е смятан за покровител на лозарите и винарите, поради което на иконите нерядко е изобразяван с инструменти за рязане.

Мнозина обаче предпочитат да отбелязват празника на лозарите на 14 февруари - по стар стил. Именно тогава обикновено стопаните извършват традиционния ритуал по зарязване на лозите. Именно затова денят е наричан от хората "Трифон Зарезан".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50