Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културно сдружение в Лайпциг сплотява българи и германци

Новата организация на българите носи името на Пенчо Славейков

Българите в Лайпциг се обединиха в сдружение, което ги приближава един към друг и им отваря по-широк хоризонт. "Целта ни е да строим мостове, да насърчаваме разбирателството между народите и да осъществяваме общи културни проекти", казва Андриян Андреев, председател на организацията, чийто патрон е големият поет Пенчо Славейков – самият той свързан с културните традиции на града.

Българското културно сдружение "Пенчо Славейков" в Лайпциг избира лирата като основен елемент в своето лого, защото символизира творческото вдъхновение, поезията, изкуството, образованието. В контурите й пък са вградени знамената на България и Германия с посланието за сътрудничество и културен обмен.

"Българската общност и българската култура винаги са били тук, в Лайпциг – разказва председателят на сдружението. – Официално попълнихме необходимите документи през декември м.г., но активна диаспора от българи, предлагащи различни културни занимания, винаги е съществувала. Решихме да създадем организацията, не само за да обединим тези наши сънародници, но и да им дадем представителност пред институциите. Освен това сдружението ни предлага голям набор от образователни дейности, свързани с изкуството, които също допринасят за сплотяването на българската и на германската култура."

Според Андриян Андреев България има много отличителни страни, които сдружението би искало да представи.

"България е съвкупност от всички тези страни и това прави родината ни уникална и много интересна за германците – добавя той. – Една от тях е българският хумор, освен това имаме българското кино, българското гостоприемство, българските танци, българския фолклор – все неща, които водят началото си от българските традиции. Така че допринасяме най-вече с едно усещане за България."

Андриян Андреев акцентира и върху българския манталитет:

"Той е много труден за разбиране в някои случаи, особено от чужденци, защото представлява сложна конгломерация от черти. Но веднъж бъде ли опознат, е нещо, което оставя трайни следи у всеки човек. Българският народ е горд и патриотичен и именно тези характеристики нашата културна дейност се стреми да предава и оставя в своите зрители."

За краткия си "официализиран" живот Сдружението откроява като по-важни събития представянето на филма "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев – отличен с няколко международни награди, и моноспектакъла "Комикадзе на Кръстюпът" на актьора Кръстьо Лафазанов. Внимание е отделено и на българските деца, които с помощта на творчество усъвършенстват уменията си да разбират и да се изразяват на роден език.

"Имаме българските съботи два пъти в месеца, предлагащи различни "занимавки" за по-малки, но и за по-големи – казва Андриян Андреев. – Имаме различни уъркшопове за деца, свързани с ръчен труд. Имаме уроци по математика и по български език, които се провеждат всеки вторник и петък в училищата, където ученици с български корени учат и доразвиват знанията си по български език. Имаме група по народни танци и за деца, и за възрастни – начинаещи и напреднали."


Най-новата дейност на сдружението се отнася до дамския клуб "Българките в Лайпциг", който "изпи" първото си опознавателно "Литературно кафе". На сбирките писатели и поети ще четат свои произведения, ще има музикални изяви – от опера през джаз и модерна музика до народни песни и танци, както и дни, посветени на историята, изобразителното изкуство, кулинарията, градинарството, фотографията и много други теми.

Дамски клуб „Българките в Лайпциг“

"Това са дами от съвсем различни пътища на живота, включително и с немска жилка – продължава Андриян Андреев – Обединява ги, на първо място, мотивацията и желанието да допринесат към нашата дейност. С включването си в клуба те засвидетелстват също така принадлежност, българска идентичност и любов към родината и дано тази любов да бъде изпитвана и изживявана с всяко едно събитие. Навремето е имало седянки, където момите са се събирали – разменяли са си притчи, легенди, обичаи, творили са с ръце или мисловно, обсъждали са всекидневни теми. По същия начин нашите дами ще извършват подобна дейност, естествено, с много по-модерен прочит, но и запазвайки традициите."

Българите, членуващи в сдружението, не са само от Лайпциг, но и от провинции, близо до Саксония – Саксония-Анхалт, Тюрингия и Бранденбург. "На събитията ни идват хора дори от Берлин, така че общността е пръсната на територията на цялата Средна Германия, но успява да се сплоти под шапката на нашето сдружение", горд е неговият председател. Той не крие изненадата си, че много смесени семейства се записват в организацията, още повече че за тях е предвиден преференциален членски внос. Участието на германците допринася за осъществяването на културния обмен и интеграцията с помощта на изкуството, убеден е Андриян Андреев.

Снимки: Facebook /Българско културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг, Facebook /Андриян Андреев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37