Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

Снимка: БГНЕС

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България.

Един от задължителните елементи е жертвоприношението на петел. Извършва се от жени, майки на мъжки рожби или от момче, което не е достигнало полова зрялост (наричали го „петелар“). В някои селища жертвената птица трябва да е черна на цвят.

Майката или петеларят извършват жертвоприношението на прага на пътната врата. С кръв се прави и кръстен знак по лицето на момчетата, по вратите на дома. След това от сварения петел майките раздават на съседи, заедно с парчета пита.

Петльовден е фолклорният вариант на Сретение Господне – един от четирите празника в църковния календар, посветени на Богородица. Той напомня как святата майка отнесла в храма младенеца на четиридесетия ден след Рождество.
Повече за традициите и песните, свързани със празника Сретение Господне, наричан от народа ни още Втори Трифунец и Петльовден, прочетете в публикацията от колекцията на Радио България:

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50