Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОНМ на БНР представя тайните на тамбурата

Снимка: Ани Петрова - БНР

Истински празник очаква почитателите на българския фолклор на 8 февруари от 19 часа. Тогава Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти", този път – "Изкуството на тамбурата". На сцената в Първо студио на БНР ще застанат пет поколения музиканти от различни краища на България. Програмата ще включва както популярен, така и рядко изпълняван репертоар.

"Тайните на българските инструменти" е музикално-образователен проект на състава, който има за цел да поддържа жива паметта за историята на традиционните български инструменти и техните най-добри изпълнители вчера и днес. Пиесите, включени в концерта на 8 февруари, нагледно показват различните стилове на свирене на инструмента тамбура.


Публиката ще чуе именити солисти като Кирил Трайков, Цветан Радков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров, Петър Миланов, Вели Чаушев, Християн Цвятков, Николай Коджабашев и Стоян Чалгънов. Ще се запознаем и с младите таланти от НУФИ "Ф. Кутев" гр. Котел с ръководител Христина Койчева, НУФИ "Широка лъка" с ръководител Стефка Гайдева и Фолклорна група "Веселина" при ЦЛТРД гр. Благоевград, начело с Веселинка Боянова.

Една от красивите композиции, които ще прозвучат в 1-во студио на БНР на 8 февруари е "Ръченица". Изпълнението е на нейния автор Петър Миланов и ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Изваяни" е първата самостоятелна песен на Боби Иванчев от дует "Авеню"

Борислав (Боби) Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Известен е като част от дует "Авеню", а сега първият му авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира, събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание", казва..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15