Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С медийното партньорство на БНР

Български деца от цял свят се надпреварват в четене на български език

Международен конкурс избира Цар и Царица на буквите през юни

Снимка: БУ Буквар - Кобленц

Група родители от германския град Кобленц са причината за създаването на Българско неделно училище "Буквар" в града. От 2021 година то вече е част от списъка на българските неделни училища зад граница на Министерството на образованието и науката, а учениците изучават български език, литература, география и история на България.

През тази година училище "Буквар" е домакин на вълнуващо събитие, за което участниците вече се подготвят – Осми международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина


Създаден през 2010-2011 година от неделното училище в Кьолн "Аз Буки Веди", конкурсът се провежда на различни места, предимно в Европа, а целта му е да изгражда и развива мотивацията и четивно-речевите  компетенции при децата с български произход, които живеят зад граница - разаказва пред Радио България Деяна Желева – ръководител на българското училище "Буквар" в Кобленц, тазгодишен домакин на надпреварата:


"Започваме от азбуката, тъй като по-голямата част от Европа не пише на кирилица. И на практика нашите деца изучават втора азбука. Те много се гордеят с това и ние ги подкрепяме. Българският е част от славянската езикова група и ако децата живеят във Великобритания, Германия, Испания или Италия, те са част от други езикови групи и съответно езиците им са с друга граматика, произношение, което ги затруднява. Колкото и да се стараят децата, все пак се чува, че са израснали някъде другаде" – обяснява ни Деяна Желева.

Спомен от конкурса през 2022 г.

По думите на Деяна Желева, провеждането на Международния конкурс по четене на български е важно по няколко причини – опит за учениците, стремеж към съхраняването на една традиция и не на последно място, когато се съберат родители и деца от различни градове и държави, се получава спонтанен обмен между тях, при това - без да има каквато и да е предварителна подготовка или определен сценарий. 

Какъв е регламентът?

"Всяко училище, което работи по програми на просветното ни министерство, има право да запише за участие двама първокласници и двама второкласници, а състезанието се прове жда в три кръга. В първи кръг децата четат познати текстове, изпратени от нас предварително след заявката за участие. Във втори кръг се чете непознат художествен текст, а в трети кръг, до който не достигат всички, се представя стихотворение. Повярвайте ми, че за участници от първи и втори клас това никак не е лесно."

Спомен от VI международен конкурс по четене на български

Резултатите ще станат ясни в самия ден на конкурса, в който специално жури ще избере Цар и Царица на буквите, а критериите за това са следните:

"На първо място децата да са изучили буквите, да могат да ги свързват в думи, изречения и да четат гладко. За първи и втори клас това е трудна задача. Не всички могат да се справят, но се стараят, а при нас идват най-добрите – пояснява Деяна Желева. – Второто важно нещо е произношението, и на трето място – колко изразително четат, успяват ли да предадат емоцията на автора и на героите".


Конкурсът ще се проведе на 8 юни от 11:30 часа местно време в  Hermann-Höfer-Vereinshaus в град Кобленц. Партньори на събитието са Изпълнителната агенция за българите в чужбина, БНР, БТА, издателство "АзБуки" към Министерството на образованието и науката в България, две частни издателства, онлайн радио "Татковина". Наградният фонд се осигурява от издателство "Просвета", Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Консулството на България в град Франкфурт на Майн. 

Съставил Йоан Колев (по интервю на Красимир Мартинов)

Снимки: БНУ "Аз Буки Веди", Кьолн, БНУ "Буквар" – Кобленц, Германия, БТА 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27