Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – II част

На гости в горанското село Църналево

8
Снимка: Красимир Мартинов

Продължава нашето гостуване при българите в областта Го̀ра, Североизточна Албания. 

Мириян Даути е от по-младите учители в училището на село Църналево, където по-голямата част от населението е с български произход. Пред екипа на Радио България Мириян сподели, че вече е бил в страната ни, но в плановете му влиза ново посещение – за магистратура по български език. Така, смята той, ще бъде по-полезен на съгражданите си в Църналево, които държат на българските си корени.

Мириян Даути

"Бил съм за две седмици в Благоевград през 2020 г. Учих български език и се запознах с българската култура. Сега преподавам на деца от първи и трети клас - математика, албански език, човек и природа" - сподели той пред Костандина Бело от албанската редакция на Радио България.


В детската градина, която се помещава на първия етаж в училището в Църналево, срещаме Мисия Хайдари, която ни се представя с усмивка:  

„Аз съм Мисия Хайдари. Работя като учителка в детската градина, имаме 11 деца, на възраст от 3 до 6 години. Децата са предимно от нашето село, но имаме няколко и от по-отдалечени места. В селото и в домовете си децата говорят на „нашенски“, а в детската градина и в училището - на албански език. Децата идват със свои роднини или с по-големи деца от училището. Не ги пускаме сами, тъй като е опасно. В градината сме имали и по 35 деца, но броят им намялава. Такова време е дошло. Селото е изолирано, а връзката с града е много трудна и хората бягат към градовете или в чужбина“. 

Мисия Хайдари

Един от завърналите се в Църналево е Селадин Джаферай. В продължение на 8 години е бил директор на училището в селото, после заминава за Тирана, а сега се е завърнал в Го̀ра като учител на децата от 1 до 4 клас. Селадин е човек, който се интересува от езика на своята прародина. И казва, че би било добре да се изучава и в училище, за да може и младите хора от български произход в Албания да говорят на съвременен български език, не само на запазения в Гора диалект. 

Селадин Джаферай

"Ние разбираме всичко. Сега в езика навлязоха много думи от Запада, а е добре да пазим нашия си славянски език. Повече от 300 милиона са славяните в Европа. Да загине ли езикът ни? Не бива!“ - казва Селадин.

Директор на училището в Църналево от октомври 2022 г. е Лябдрим Енишай. На въпроса ни защо е останал в селото, отговаря:

"Много хора го напуснаха. Но на мен не ми се струва хубаво да избягам. Тук е родния ми дом. Ако го направя, кой ще остане?!“. Ако ни помогне държавата – и албанската, и българската, ще започнат да се връщат и напусналите. И животът ще стане по-хубав. 

Лябдрим Енишай

На вас благодаря, че дойдохте да ни видите. Ние сме ваш "миноритет". Вкъщи си говорим на нашенски, на български, в училище - на албански, но има интерес сред хората тук да изучават и български" - категоричен е Лябдрим.


Помощта, за която призова директорът на училището в Църналево, вече започна да идва. През декември м.г. бяха подменени дограмите и вратите, има и нови отоплителни уреди, благодарение на усилията на посолството ни и българското дружество „Българите в Албания“.  

Всъщност, не за първи път България помага за развитието на Община Кукъс, към която принадлежат селата в Гора, реализирайки различни проекти. Такъв е този за реконструкцията на детска градина в град Кукъс. С български средства е изграден компютърен кабинет в едно от училищата, предстои подобен проект да се реализира и в друго образователно средище в района.

Лябдрим с българския посланик в Албания Ивайло Киров

От есента на 2023 г. Община Кукъс, към която принадлежат и селата на българите в Гора, има нов кмет - Алберт Халилай. Посланикът на България в Тирана Ивайло Киров се срещна с него и получи уверения, че общината ще работи за подобряване на условията на живот на гораните в тясно сътрудничество с българската държава. Кметът на Община Кукъс потвърди и пред Радио България, че заедно с екипа си ще се опита да направи промяната за българите по-осезаема и възможно по-бърза.

"Знаем за проблемите с инфраструктурата, със здравните услуги, условията в началните училища. Заедно с посолството сме подготвили план от мерки за постепенното им  преодоляване. Гарантирам и, че след реконструкцията на Двореца на културата в Кукъс, ще отворим български павилион, който да представя културата, традициите, характерните ястия и традиционното облекло на българската общност“ - каза Алберт Халилай в интервю за Радио България

Кметът на Кукъс Алберт Халилай

В подкрепа на добрата воля за решаване на проблемите на българското малцинство в района на Гора е и фактът, че в новата администрация на Кукъс за заместник-кмет е назначен Агрон Нурединай от горанското село Орешек, завършил образованието си в България.


С вярата, че проблемите ще се решат възможно най-скоро и хората ще останат по родните си места, напускаме Гора. До следващия район в Албания, в който живеят представители на българското национално малцинство...

Снимки: Красимир Мартинов 


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27