Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта бързала, мартенички вързала…

Български деца от Швейцария вплитаха в мартеници обич към родината и традициите

7
Илюстративно изображение
Снимка: БГНЕС

Повече от 30 български деца участваха в ателие за изработка мартеници от традиционни материали (дърво, вълна и прежда) в швейцарския град Вевѐ.

Организаторите от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица" информират, че целта и тази година е била да се съхрани традицията и децата да изработят сами мартенички, в които да бъдат вплетени българските обичаи. Работилницата е и част от образователната програма на училище "Канатица", реализирана със съдействието на Министерство на образованието и науката.  


"Традициите са живи! Традициите оживяха! Те са онази връзка, която свързва поколенията българи, където и да се намираме. Особено силни са те при нас - българите зад граница. За да помним откъде идваме, кои сме, но най-вече заради нашите деца!" – написаха във фейсбук страницата си от „Канатица“ и благодарят на всички български семейства от Монтрьо, Вилньов, Веве, Лозана, Морж и Берн, благодарение на които празникът е бил пълен.


Още снимки от събитието можете да видите в галерия под публикацията 

Снимки: Фейсбук страница на Асоциация "Канатица", БГНЕС 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин. Посмъртно пренасят в..

публикувано на 28.05.24 в 15:34

Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп

Поради нехайство и след обилните дъждове в последните седмици, част от родната къща на писателя Димитър Талев - символ на българската история, се срина, предаде БГНЕС. Къщата, в която Талев се ражда, е първообразът на дома на фамилията Глаушеви от..

публикувано на 26.05.24 в 15:04

С българските букви и култура по света (СНИМКИ)

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е сред най-слънчевите в българския празничен календар. И не само защото 24 май е в разгара на пролетта, а защото традицията да честваме..

публикувано на 24.05.24 в 10:05