Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За националния ни празник в САЩ

Виенското колело в Сиатъл грейва в цветовете на България, в Ню Йорк се събират на Уолстрийт

Снимка: facebook.com/BCHCSeattle

Виенското колело в центъра на най-големия град в щата Вашингтон ще бъде осветено в цветовете на българския трибагреник от 17:00 до 21:00 часа, местно време на 3 март, информира Българският културен център в Сиатъл. Приканват се всички желаещи да го видят, да използват повода, за да поговорят за България и да разкажат на децата си за нея. Мястото на срещата е в Kerry Park, в квартала Queen Anne, откъдето има чудесна гледка към колелото и града. Между 19:00 и 20:00 часа можете да споделите празника с останалите българи на адрес: 211 W Highland Dr., Seattle, WA 98119.


"Елате да гледате, доведете семейство и приятели, качете се на колелото, вечеряйте на кея" – пишат в поканата си за обща българска среща в Сиатъл на 3 март от културния ни център. Освен това, организаторите приканват хората да си направят снимки на фона на осветеното в бяло, зелено и червено виенско колело, а след това да ги публикуват в социалните мрежи и във фейсбук групата на Bulgarian Cultural and Heritage Center of Seattle с #BulgarianFlagSeattleWheel2024.

Ден по рано, на 2 март (събота), българите в Ню Йорк ще отбележат националния празник с вдигане на българското знаме, съпроводено от тържествена церемония и празнична програма с много български народни танци. Мястото на срещата е при "Бика на Уолстрийт", началото – в 12:00 часа.


За да информират нашите сънародници в Ню Йорк за събитието, от генералното ни консулство отправиха и интересна покана във фейсбук страницата си. "И изкуственият интелект има визия за това как ще изглежда тържественото вдигане на българския флаг за националния ни празник" – пишат те и допълват: "Химните, хората, песните, стиховете и мартеничките са оставени на нашето въображение!".

За тържествено честване на националния празник на България се събират и сънародниците ни от Лос Анджелис и други части на Калифорния. Покана за събитието, което е под егидата на Генералното консулство на България в Лос Анжелис, отправи Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" и Българо-американската културно-образователна фондация (BACEF), информира БТА.


Събитието ще се проведе под наслов "Там на Балкана" и е планирано за 3 март от 14:00 часа на адрес: Veterans Complex, 4117 Overland Ave, Culver City, CA, United States, California 90230. 

Организаторите обещават богатата празнична програма, "пъстър калейдоскоп от багри, звуци и ритми, каквато е и нашата родина - с дъх на здравец и на рози, пъстри черги и омайни звуци на кавал и гайда".

Снимки: facebook.com/BCHCSeattle,
ФБ страници на генералните консулства в Ню Йорк и Лос Анджелис  


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин. Посмъртно пренасят в..

публикувано на 28.05.24 в 15:34

Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп

Поради нехайство и след обилните дъждове в последните седмици, част от родната къща на писателя Димитър Талев - символ на българската история, се срина, предаде БГНЕС. Къщата, в която Талев се ражда, е първообразът на дома на фамилията Глаушеви от..

публикувано на 26.05.24 в 15:04

С българските букви и култура по света (СНИМКИ)

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е сред най-слънчевите в българския празничен календар. И не само защото 24 май е в разгара на пролетта, а защото традицията да честваме..

публикувано на 24.05.24 в 10:05