Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети март е и Ден на българското наследство в Ню Йорк

В Ню Йорк почетоха националния ни празник с тържествена церемония и български хора

Поройният дъжд не помрачи настроението на Боулинг Грийн

10
Снимка: Генерално консулство Ню Йорк

"Валя, валя много..., но както обещахме, българският флаг се издигна в небето на Манхатън, съпроводен от изпълнение на живо на националния ни химн от Джина Ди Донато" – това написаха във фейсбук страницата си от Генералното консулство на България в Ню Йорк.


Въпреки поройния дъжд, площадът в най-стария обществен парк в Ню Йорк - Боулинг Грийн, се изпълни от българи и техни приятели. И този път националният празник на България беше уважен от кмета на Ню Йорк Ерик Адамс. Той приветства българската общност с празника ѝ и заедно с генралния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов издигна националния ни трибагреник.


С прокламация на кмета Трети март е обявен за Ден на българското наследство в Ню Йорк. С „Bulgarian Heritage Day“ управата на мегаполиса изразява признание към огромния принос на българската общност в редица сфери на живота в Ню Йорк и отбелязва 3 март 1878 г. като „дата на възстановяването на държавността на една нация, известна със своите изкуства, кухня, природна красота и биоразнообразие“.


В приветствието си генералният консул в Ню Йорк Ангел Ангелов поздрави общността за националния празник, отдаде почит на отдалите живота си за свободата на България, отбеляза съществуването на вече повече от 120г. на дипломатически отношения между България и САЩ, запозна гостите с празника Баба Марта и сподели, че в Деня на националния ни празник публично ще бъде достъпна първата платформа за изкуствен интелект на български език - BgGPT, съзададена от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), базиран в София.


Гостите бяха приветствани и от посланик Лъчезара Стоева, постоянен представител на България в ООН, митрополит Йосиф който е начело на задграничните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия и Ед Мърмълстайн, комисар по международните въпроси в кметството на Ню Йорк.


В празничната програма се включиха десетки изпълнители от български училища и културни центрове в Ню Йорк, в това число Българският детски хор „Гергана“, училище "Христо Ботев" в Ню Йорк, Young Bulgarian Voices NY и GORANA DANCE и други.

Още снимки - в галериято под публикацията. 

Фото: Фейсбук страница - Генералното консулство Ню Йорк 


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

Андромахи Барди – момичето, което превърна българската си различност в сила

" Казвам се Андромахи Барди . Аз съм на 22 години , бивша ученичка на Българско то неделно училище " Св. св. Кирил и Методий " в Атина, а сега вече и преподавател там. Живея в Атина, родена съм тук, но майка ми е от..

публикувано на 04.06.24 в 10:30
Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

обновено на 02.06.24 в 16:08