Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков:

Азербайджан е ключов партньор за подобряване на енергийната сигурност и диверсификация

Илхам Алиев и Росен Желязков
Снимка: Пресцентър на НС

Азербайджан е ключов партньор на България в усилията й за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в регионален и европейски мащаб.” Това е заявил председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с азербайджанския президент Илхам Алиев. В Баку той е изтъкнал, че страната ни има възможност да увеличи транзитните доставки на газ както за държавите от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север. 

Според Росен Желязков отличните отношения и стратегическият диалог между София и Баку имат все по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика особено след военната агресия на Русия срещу Украйна.  

Председателят на парламента припомни за подписания меморандум между оператори на газопреносни мрежи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Баку за ЕС, добавяйки, че пускането на интерконектора между страната ни и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа. 

От своя страна, Илхам Алиев е казал, че приятелските отношения между Азербайджан и България са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отваря нова страница в двустранните връзки.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30