Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Сарагоса се превъплътиха в герои от родната ни история

Снимка: БНУ "Васил Левски" - Сарагоса

Децата от българското неделно училище "Васил Левски" в Сарагоса се превъплътиха в образите на български възрожденци и революционери, участвайки в заснемането на любителски документален филм, посветен на Освобождението на България.

Видеото има за цел по интересен и достъпен начин да отговори на въпроси, като "Как се стигна до 3 март?" и "С какво е толкова важен този ден?".

10-минутният филм разказва за живота на Паисий Хилендарски, преминавайки през делото на личности като Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Георги Бенковски, Райна Княгиня и завършва с подписването на предварителния мирен договор на 3 март 1878 г. в Сан Стефано.


Воден от идеята да е хронологически верен, кратък, но същевременно разбираем и увлекателен за децата, родени и живеещи в чужбина, сценарият следва официални и интересни факти за избраните исторически личности. Героите във филма "говорят" от първо лице, което допринася за по-доброто им усещане и разбиране от учениците, които ги пресъздават.


"Монолозите на героите са плод на въображението, но  преплетени  с емблематични техни фрази и мисли. Разбира се, според субективното ни виждане по темата кои да бъдат историческите личности и как да бъдат представени във филма" – споделят от училището пред Радио България. По този начин те постигат две свои цели  –  децата да  научат основни и важни моменти от българската история,  но също така да подготвят собствена филмова продукция, с която да вземат участие в тържественото отбелязване на националния ни празник в българското школо в Сарагоса.


Уроците по българска история са важна част от обучението в БНУ "В. Левски" в испанския град. Децата с готовност се включват в редица инициативи, свързани с историческата ни памет, включително и в реализираната от Радио България "С мисъл за Левски".

"За да ни уважават в Испания, трябва да познаваме нашата история и род, заявявайки гордо, че сме българи" – каза ни директорката Лилия Димитрова.


Създадено през 2009 година, в началото училището работи изцяло на възрожденски начала в помещение, предоставено от общинския съвет на Сарагоса. От 2014-а то извършва дейността си по програмата "Роден език и култура зад граница" към Министерството на образованието и науката. Средствата, които получават оттам им позволяват да са едно от малкото неделни училища, които не събират такси за обучението на децата.

Вижте още:

Снимки: БНУ "Васил Левски" – град Сарагоса, Испания
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството търси спешно решение по казуса за къщата на Талев в Прилеп

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния..

публикувано на 30.05.24 в 12:56

Българите извън ЕС ще могат да упражнят евровот в дипломатическите ни мисии

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства, уточни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева . "Избирателите, които на 9 юни ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 19:10