Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

За родолюбивата дейност на Ахмет Бала и българската общност в Албания

Снимка: Красимир Мартинов

Когато тръгнете от север, от планинските райони на Гора и Голо Бърдо, и слезете до най-югоизточната точка на Албания с. Връбник, ще чуете българска реч. На някои от тези места, за жалост, хората не са успели да се научат да пишат и да четат на книжовен език, поради липсата на училища и учители. В последните години се работи усърдно в тази посока, така че възможно повече българи да бъдат обхванати от обученията по книжовен български език. Елбасан е един от градовете, в който малките българчета имат щастието да се обучават на майчин език.

В едно уютно кафене там екипът на Радио България (Костандина Бело и Красимир Мартинов) се срещна с Ахмет Бала, председател на дружеството „Българите в Албания“, с център - гр. Елбасан. Самият той е от село Шищавец, в района на Гора. Завършил е местното средно училище, а след това – и университет в Тирана. След като през годините работи на различни места из цяла Албания и се запознава с много българи, г-н Бала решава да предприеме важна стъпка:

Ахмет Бала и Костандина Бело от Радио България

"През 2017 г. напуснах работата си и видях необходимост и нужда да се ангажирам и да помагам на българската общност в Албания. Тя е доста голяма и видях, че в значителна степен хората са неорганизирани и не са информирани достатъчно. Затова и създадохме дружеството „Българите в Албания" – казва Ахмет Бала пред Радио България.

Дружеството е учредено през 2018 г., като първоначално работи в Тирана. По-късно обаче се премества в Елбасан, където също живеят голям брой албански граждани с български произход. Част от тях са завършили в България и сега преподават в университета на Елбасан, а всички заедно работят в подкрепа на българската общност и реализират различни проекти и инициативи. Така например, с помощта на Министерството на образованието и науката на България е създадено българското неделно училище „Зора“. Дейността му и днес привлича децата на българите, които се учат да четат и пишат на майчин език.


"След това открихме още едно неделно училище в Дуръс – продължава да ни разказва Ахмет Бала. - В първата година беше трудно, защото трябваше учителите да се придвижват от Елбасан. Днес сме далеч по-организирани, тъй като осигурихме учители на място, в Дуръс. Същевременно открихме още едно неделно училище в Либражд, което се посещава от 20 ученици. Искаме да открием учебни средища и в районите на Гора и Голо Бърдо. За Гора намерението ни е да отворим три училища и в момента работим за осигуряването на учители, които да преподават в тях". 


Полагат се сериозни усилия и за подобряване на учебния процес в Борие (едно от селата в областта Гора), където вече е извършен частичен ремонт и е осигурено отоплението на училището. За жалост, в тези райони животът на българското население не е лесен, признава Ахмет Бала:

"Общността в тези райони има много нужди, имайки предвид, че това са бедни райони. Пътищата са ужасни и е много е трудно да се стигне до селата без високо проходим автомобил. Това обезсърчава хората, защото нямат нормална транспортна връзка с близките населени места, както и с по-големите градове и столицата Тирана. Болниците по тези маста са потресаващи, а училищата са за основен ремонт. Затова и ние работим по различни проекти и се опитваме да помогнем."

Изглед от областта Гора в Албания

Ахмет Бала е благодарен за помощта, която българската държава е оказала до момента, но смята, че може да се направи и много повече, ако правителствата на двете ни страни работят с обединени усилия. Така могат да бъдат решени основни проблеми, каквито са пътищата и лошите условия в здравните заведения и училищата.


С доза горчивина, но и с вяра в по-доброто бъдеще на хората от българските села в Гора и Голо бърдо завършва срещата ни на кафе с Ахмет Бала, председател на дружеството „Българите в Албания“, позиционирано в град Елбасан.

Фото: Костандина Бело, Красимир Мартинов

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27