Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

7
Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват ръкави, възстановяват я и сега са щастливи стопани на една от най-атрактивните и иновативни хижи в България.

Тя е на 29, той – на 34. Тя е българка от Момчиловци, той – аржентинец. Тя е завършила регионално развитие, а той – социология. Срещат се на другия край на света – на автобусна спирка в Сан Франциско. Николета тъкмо се връщала от студентска бригада в Аляска и Уриел й помогнал да качи куфара в автобуса. Така започва тяхната история. Двамата обикалят света в продължение на година и половина, но Николета решава да си се прибере у дома в Момчиловци и Уриел я последва.


"Това лято правим 3 години откакто сме хижари и забелязваме все повече интерес към планината и от млади хора, тъй като нашата планина е доста лесна и достъпна, в т.ч. и нашата хижа, до която се стига и с кола – казва Николета. – Около нас има туристически пътеки, а лятото много хора се отбиват и с велосипеди. Наблизо е Пампорово и други хижи."


Семейство Зунино са обзавели хижата с много вкус и усет за домашен уют. За радост на децата, те се грижат за кучета, котки и … кончета, които ще бъдат обучени за езда в планината. Организират се преходи за бране на билки или гъби, а от миналата година хижата приютява и …горски сватби.


"Все повече се търси такъв тип преживяване. Хората искат да са близо до истинското, да изплетат на булката венец от горски цветя, украсата да е с борови клонки, с естествени материали. И се получава много ефектно. Не е като в ресторанта, да отидеш на сватба и просто да седнеш на маса. Тук хората са на поляната, децата тичат, всички се събират около огъня вечер. Това е незабравимо преживяване. Тази година за трети път ще ни гостуват детски лагери. И това е нашата мисия, защото децата тук се учат да общуват с природата. При нас те събират горски плодове, имат лекции за животните, растенията и напълно забравят телефоните" – обяснява Николета пред Радио България.


"Момчил юнак" е носител на приза "Хижа на годината – 2023" в категория най-добра кухня. Хитът сред гостите е родопският пататник, но и някои по-екзотични гозби, предимно аржентински, приготвяни лично от "майстор" Уриел.


"Правим го с любов и се опитваме да приготвяме оригинални ястия, както и неща от местната кухня, като родопски ястия, но леко осъвременени – казва Уриел Зунино. – Предлагаме и аржентинска храна, особено през лятото, когато можем да използваме и барбекюто навън, но също и италиански специалитети, а понякога и азиатски супи. Гостите харесват нашата "аржентинска мусака", подобна е на вашата. Но предимно наблягаме на барбекюто, тъй като в Аржентина сме известни с месото на скара. На мен ми харесва местната кухня, която залага на домашните продукти. Хората тук си ги отглеждат в градините и като човек идващ от големия град, много ми допада."



Вижте също:

Снимки: архив на Николета и Уриел Зунино

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15