Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният младежки фестивал „Арлекин“ в Рим събра талантливи деца от Италия и България

4
Снимка: Венета Ненкова

Второто издание на международния младежки фестивал „Арлекин“, създаден през 2010 година от акад. Хачо Бояджиев, събра отново талантливите деца на Италия и България. Тази година фестивалът, който се проведе на 9 и 10 март в българското посолство в Рим, освен сферата на музиката обхвана и документалното, игралното и анимационно кино. Съорганизатор на събитието беше българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, където младежите от горния курс участваха в представянето

Амира Качарова и Джулия Нети от БУ „Асен и Илия Пейкови“ в Рим
Изпълненията на младите дарования бяха оценявани от български и италиански специалисти, като доц. Дарияна Куманова, Иван Лазара и Милена Базиле, съобщи за Радио България основателят на училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Флоренция Венета Ненкова:

"Доц. Куманова и Иван Лазара са тясно свързани с прочутия италиански фестивал „Сан Ремо“, тя – като създател на победители, той – като вокален треньор на участниците – отбелязва Венета Ненкова и допълва: – Освен председател на журито, Дарияна  Куманова е една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия с над 20-годишен опит на международната музикална сцена. Тя ръководи оркестъра на Сан Ремо, като единствената жена диригент по онова време и четвъртата жена диригент в над 70-годишната история на фестивала.  Носител е на наградата „Давид на Донатело“ и на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция. Иван Лазара е музикален директор на университетския курс на West Scotland University в Рим, а Милена Базиле търси и открива таланти за най-известните международни телевизионни програми.“

По думите на Венета Ненкова, не по-малко стойностни и доказали се личности са оценявали филмите на участниците в киноконкурса на „Арлекин“:

„Председател на журито беше актрисата и преподавател Елжана Попова. Тя е звезда на киното, телевизията и играе в Народния театър, когато заминава със стипендия за усъвършенстване в Рим. Ана Мария Гюзелева е българска балерина, актриса, журналист, хореограф, кино и тв продуцент, писател. Снимала се е в над 50 игрални филма, сериали и копродукции в България, Италия, Германия, Франция и САЩ. Като телевизионен журналист работи за  Българската национална телевизия и италианските RАI, TВ La 7 и Mediaset.  Била е Член на журито на Италианската филмова академия – за наградите “Давид на Донатело” за киноизкуство.“



В киноконкурса, освен документални и игрални ленти, бяха представени и анимационни филми, допълни Венета Ненкова:

"Някои от тях вече имат международно участие в петото издание на PUNTO Y RAYA JUNIOR FESTIVAL, най-абстрактното събитие в света,  създадено от деца и младежи! Член на журито беше и безспорният авторитет, проф. д-р Радостина Нейкова, която преподава анимация в НАТФИЗ и е носител на десетки международни награди. Освен автор и режисьор на анимационни филми, тя е художник и илюстратор на книги.“


По думите на Венета Ненкова, във фестивала са се включили деца от цяла Италия, както и победители от Националният конкурс Fuoriclasse и 11 от 14-те участници в 66-то издание на световно известният музикален конкурс за деца „Златната монета“.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27