Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от неделните училища в чужбина - с България в сърцето и в Португалия

11
Ученици от неделното училище в Лисабон
Снимка: Красимир Мартинов

С открит урок по родолюбие в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" завърши образователният форум в Лисабон, Португалия, събрал учители от наши неделни училища зад граница, експерти от Министерството на образованието и науката, преподаватели от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

В продължение на три дни всички те дискутираха и споделяха личен опит в преподаването по История и География на България, усвояваха иновативни методи и получаваха практически насоки за поднасянето на материалите по двата предмета в училищата ни зад граница, които се посещават от български деца, растящи в чуждоезикова и в мултикултурна среда.


В открития урок по родолюбие в БНУ "Св. Св. Кирил и Методий", с помощта на своята любима учителка и основател на училището Румяна Давидова, учениците показаха на гостите какво знаят за българската история, как говорят и рецитират на български език. С възхита присъстващите узнаха, че някои от възпитаниците на училището с лекота усвояват по 3, 4 и дори по 6 езика.


Преди часа си, децата и техните родители се помолиха и запалиха свещ в параклиса в двора на училището, почетоха паметта на починалия предводител на църквата ни - Патриарх Неофит,, а отец Захарий Бозов отправи молитва за спасение на душата му. 


В предходния ден от форума "Иновативни методи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските училища в чужбина" д-р Валентина Александрова-Кирова от Българското училище „Иван Станчов“ към посолството ни в Лондон запозна колегите си с вече приложени от нея и колегите й нови методи при преподаване, осигуряващи вълнуващо пътуване във времето и пространството на децата от това българско училище. 


Докторантът от катедра "Етнология" на ПУ "Паисий Хилендарски" Виктория Недевска представи възможностите за иновации в преподаването чрез формите на нематериалното културно наследство. Самата тя, облечена в 150-годишна кюстендилска носия, демонстрира на практика как културното наследство може да бъде включено в методиката на обучение на децата от българските неделни училища. Интерес предизвика и представеното от нея проучване за шевицата като живот наследство.

Докторантката Виктория Недевска

В края на събитието доц. Адриана Любенова от ПУ "Паисий Хилендарски" връчи и сертификати за преминато обучение в рамките на форума, а всички участници си направиха обща снимка и си пожелаха час по-скоро да приложат на практика наученото по време на трите дни в Лисабон, както и да задълбочат контактите помежду си, за поддържат устойчива мрежата, създадена от Асоциацията на българските училища зад граница, а защо не – и да я разширяват.

Доц. Любенова връчва сертификат на Надежда Дамянова от БНУ Надежда - Франция

Очаквайте още репортажи и интервюта, реализирани от Радио България в рамките на образователния форум в Лисабон. 

Фото: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15

Работилничка за боядисване на яйца организират българите в Австралия

Работилничка за боядисване на яйца организира днес българската асоциация "Родина" в австралийския град Пърт, съобщават сънародниците ни на страницата си във Фейсбук. Събитието ще се проведе в местния Български клуб от 13:00 до 15:00 часа. Всички..

публикувано на 27.04.24 в 08:45