Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

При нашенците в Кукъска Гора (ВИДЕО)

За пътя към истинските хора...

Баба Кадире от Кукъска Гора
Снимка: Красимир Мартинов

Между планините Шар, Кораб и Коритник е заключена историко-географската област Го̀ра, чието население нарича себе си „торбеши“, „българи“, „нашенци“… Днес североизточната държавна граница на Албания разделя Гора на две части – на изток, в т.нар. Призренска Гора в Косово попадат 19 села, а на запад, към Кукъска Гора в Албания се отнасят други 9 села, разположени на югоизток от общинския център - град Кукъс.

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО

Екип на Радио България посети село Църналево в Гора. За да стигнем до него, поехме на югоизток от Кукъс – град с население от близо 17 000 души. Който е посещавал Албания с автомобил, знае за качеството на пътното строителство. Но да се качим в Царналево не беше лесно – пътят дотам не е асфалтиран. Всъщност, това е тесен и опасен планински път, по който може да се качиш единствено с джип или друг високопроходим автомобил.

Мириян Даути пред Костандина Бело от Радио България

Герои на нашето видео са учителите от село Църналево – Мириян Даути и Алекс Лукови, заместник-кметът на Община Кукъс Агрон Нурединай и Баба Кадире, която пази спомена за времето, в което е доведена като булка в село Църналево, преди повече от 50 години, за да се омъжи за Осман…  

Алекс Лукови

Жителите на горанските села са мюсюлмани. Според различни източници, тяхната ислямизация е осъществена между ХVІ – ХІХ в., като до началото на ХІХ в. те тайно изпълнявали православни обреди, с надеждата за възвръщане към християнството (А. Селишчев, 1929, „Полог и его болгарское население. Славянское население в Албании“). 

Агрон Нурединай

Днес хората в Гора пазят архаичния български език и както казват самите те, в домовете си говорим на „нашенски“, а в училище учим албански. Повече за живота им можете да научите от публикациите ни:

Изглед от областта Гора в Албания
Снимки: Красимир Мартинов 
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45