Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БТА

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Букурещ. По думите й коалицията в Румъния е съставена от две партии, които имат много сходни идеи, позиции, политики. "За съжаление това при нас не е точно така. Вие много добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели според мен не са много удачни. Ситуацията е различна, независимо, че общата дума е ротация", добави вицепрезидентът. 

Йотова допълни, че не може нищо да каже по отношение на случващото се в България, „защото днешният ден се отличава с мълчание. С тишина.“ Йотова се обърна към партиите, които участват в управлението, и обясни, че става дума за съдбата на България и трябва да има разум. Тя отново изтъкна, че президентската институция е изпълнила конституционните си задължения, предава БТА.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше извършена през юни 2023 г., когато тогавашният премиер, лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука, се оттегли и беше съставен нов кабинет, оглавяван от настоящия премиер и председател на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14